Opozicione stranke ocenjuju da sporazumom Srbija više gubi nego što dobija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

politika
Foto: Shutterstock

Deo opozicionih stranka u Srbiji kritikuje vlast zbog potpisivanje Sporazuma o energetici između Beograda i Prištine postignut u Briselu, ocenjujući da tim sporazumom Srbija više gubi nego što dobija.

Srpska koalicija NADA ocenjuje da će distributer Elektrosever funkcionisati u okviru pravnog i regulatornog sistema tzv. Kosova, predstavlja značajan ustupak Prištini.

“Ono što najviše zabrinjava jeste mogućnost da samoproglašene institucije sada mogu slobodno da koriste strateški važnu trafostanicu Valač, što im je i bio osnovni cilj”, navode iz koalicije i traže da se svi sporazumi i dogovori postignuti između Beograda i Prištine, predstave javnosti i da se u novom sazivu Skupštine Srbije otvori diskusija o tome.

Srpske stranka Zavetnici takođe najavljuje da će tražiti da se Skupština izjasni o tom i svim do sada postignutim sporazumima pod okrilljem EU, a ovaj dogovor vidi kao još jedan ustupak u korist samoproglašenih struktura na KiM, što, kako navode, pokazuje da vlast nastavlja sa politikom podilaženja interesima kosovskih Albanaca.

Narodne stranka navodi da je vlast Prištini poklonila preostali deo energetskog sistema na KiM.

“Za obećanje da će imati stabilno snabdevanje električnom energijom moraće da zažmure na jedno oko kada im stigne račun za struju, jer će na istom biti simboli nepriznate države”,navodi u saopštenju Narodna stranka.

Predsedništvo Pokreta za odbranu KiM smatra da je Sporazumom “legalizovana otimačina elektroenergetskog sistema Srbije na Kosovu i Metohiji”.

Oni tvrde da se dogovorenom ”Mapom puta za implementaciju energetskog sporazuma”, konačno predat ključni elektroenergetski objekat na severu – podstanica Valač, kao i cela srpska infrastruktura za prenos i distribuciju električne energije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: