Podeli vest

Novo istraživanje sa Harvarda nateraće vas da ovog leta dobro razmislite pre nego što posegnete za zaslađenim i gaziranim pićima

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Nova strudija pokazala je da zaslađena pića mogu biti povezana sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i prerane smrti kod određene grupe ljudi.

Istraživači sa Harvarda T.H. Chan School of Public Health uradili su istraživanje u koje je bilo uključeno više od 12.000 učesnika i pratili količine zaslađenih pića koje su oni konzumirali.

Otkrili su da ljudi sa dijabetesom tipa 2 koji redovno piju napitke zaslađene šećerom imaju veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ili prerane smrti u poređenju sa onima koji su konzumirali druga pića, navodi se u izveštaju objavljenom u recenziranom časopisu BMJ, piše Usa Today.

Profesorka Marion Nestle koja je bila uključena u istraživanja kaže da je studija rađena sa osobama koje imaju dijabetes tipa 2, ali da poruka “ne zaslađenim pićima” treba da važi za sve.

Izveštaj je uključivao podatke od 1980. do 2018. i među prvim je studijama velikih razmera koje ispituju veze između smrti ili bolesti i pića među ljudima sa dijabetesom tipa 2, kažu autori studije.

Pića zaslađena šećerom koja su prijavljena uključivala su kolu sa kofeinom i bez kofeina, i negazirana pića poput voćnih punčeva, limunade sa šećerom i voćnih napitaka sa ukusom narandže, jabuke i grejpfruta, navodi se u studiji.

Istraživači kažu da se ova pića mogu zameniti kafom, čajem, mlekom sa niskim procentom masti ili običnom vodom jer je dokazano da su ova pića zdravija zamena.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: