Podeli vest

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala izjavila je danas da 90 odsto izveštaja koji je predstavljen pred Savetom bezbednosti “nije tačan”, i optužila Srbiju za “blisku saradnju” sa Rusijom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

savet bezbednosti
Foto: Shutterstock

”U izveštaju UNMIK-a berlinski proces pojavljuje se samo kao fusnota, iako je reč o najvažnijem procesu za čitav region”, rekla je Gervala.

Ona je navela da je tzv. Kosovo u Berlinu potpisalo važne sporazume, uključujući međusobno priznavanje ličnih karti, kao i da su ih Priština, Severna Makedonija i Albanija već ratifikovale, ali da zemlje gde srpski predsednik Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imaju uticaja, blokiraju taj proces.

“UNMIK je postao faktor destabilizacije u regionu i ovim izveštajem to dokazuje”, rekla je Gervala Švarc, koja je optužila “savez Rusije i Srbije za destabilizaciju regiona”.

Ona je optužila UNMIK da u svom izveštaju nije spomenuo navodno prisustvo ruske paravojne formacije ”Vagner” na KiM, i dodala da Priština ”stoji uz Ukrajinu”, dok Srbija ”podržava ratni genocid u Ukrajini”.

Gervala je takođe izjavila da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ”odgovoran za ratne zločine” i da bi trebalo da se pojavi pred sudom za ratne zločine.

”Ivica Dačić je odgovoran za ratne zločine, masovna ubistva i silovanja kao sredstvo rata.On mora biti izveden pred sud za ratne zločine”, rekla je Gervala na tri jezika: engleskom, albanskom, a na kraju i na srpskom.

Ona je rekla da su Dačić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić bili ”saradnici ‘balkanskog kasapina Slobodana Miloševića”, odgovornog za ”srpske ratove”, i dodala da njih dvojica žele “Evropu u režiji Moskve”.

”EU, NATO i Ujedinjene nacije ne dozvoljavaju zemlju u kojoj su okupacija i invazija zvanična politika”, rekla je ona.

Govoreći o obeležavanju 15. godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, Gervala je rekla da je Priština dobila čestitke iz celog sveta.

”U Prištini je održana veličanstvena parada naših odbrambenih snaga, koje su sada garant mira i bezbednosti u regionu”, rekla je Gervala Švarc, optužujući Srbiju da “povećava zavisnost od Rusije”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: