Komandant ronilačke jedinice Žandarmerije Marko Mladenović izjavio je danas da su u toj jedinici od početka kupališne sezone imali četiri angažovanja sa smrtnim ishodom, te je apelovao na građane da ne koriste neuređena kupališta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

leto plaža ada
Foto: Shutterstock

Mladenović je za Tanjug rekao da je od početka kupališne sezone bilo 15 intervencija na vodi.

“To su ona kupališta koja nemaju uređenu spasilačku službu. Spasilačka služba i obeležena kupališna zona, to karakteriše to uređeno kupalište”, naveo je on. Kako je dodao, iz Žandarmerije apeluju i da se u vodu ne ulazi u alkoholisanom stanju niti pod dejstvom nekih nedozvoljenih supstanci, neposredno nakon obroka.

Apel roditeljma: Ne ispuštajte decu iz vida

On je apel uputio i roditeljima da obrate pažnju na svoju decu kada su pored vode, da ih ne ispuštaju iz vida.

Napomenuo je da prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, zbog posledica utapanja na godišnjem nivou u svetu premine 236.000 ljudi.

“Šta bismo tu mogli da kažemo, da apelujemo na roditelje da upišu decu u škole plivanja još od malih nogu i da se nauči ta plivačka kultura i da se poštuju sve mere bezbednosti prilikom boravka na vodi”, naveo je Mladenović.

Podsetio je da, kada su u pitanju plovni objekti ili splavi kojih po Beogradu imao dosta, obaveza je po zakonu da se nosi zaštitna oprema, zaštitni prsluk kad se boravi na čamcu ili na splavu.

Prema njegovim rečima, problem predstavlja i kada se neko pokušala da pomogne licu koje se davi, navodeći da je Žandarmedija imala više angažovanja kada je neko zvao pomoć, a lice je skočilo da ga spasi i utopilo se zajedno sa tim licem.

“Taj ko se davi je pod napadom adrenalina i gleda samo kako dostane na površinu, gurnuće vas pod sebe i tako ćete se zajedno utopiti”, naveo je Mladenović.

On je apelovao na građane da u situacijama kada građani vide da se neko davi – pozovu pomoć, pruže neko stablo, uže, neki plutajući objekat još bolje ili nešto slično za šta bi lice moglo da se uhvati.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!