Podeli vest

Sud u američkoj saveznoj državi Mičigen zvanično je optuži 16 osoba da su potpisivale dokumentaciju, u kojoj su lažno tvrdile da je Donald Tramp pobedio na predsedničkim izborima 2020. godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tramp
Tanjug/P Photo/Rebeča Blackwell/file

Kako prenosi britanski Gardijan, svako od njih optužen je po osam tačaka, među kojima su one za falsifikovanje, zaveru da se počini falsifikat, zaveru da se izvrši falsifikovanje izbornog zakona i falsifikovanje izbornog zakona.

Među 16 optuženih su bivši kopredsedavajući Republikanske stranke u Mičigenu, Mešon Medok i članica Republičkog nacionalnog komiteta Keti Berden. Tužiteljka Dana Nesel saopštila je da se 16 elektora, “znajući da je Tramp izgubio izbore”, sastalo u podrumu sedišta Republikanske stranke u Mičigenu 14. decembra 2020, istog dana kada su se sastali legitimni birači i tri nedelje pre nego što će se Kongres sastati da potvrdi rezultate izbora 6. januara, i da su “svesno potpisali više sertifikata u kojima se Tramp lažno proglašava pobednikom u toj državi”.

”Plan da se odbaci volja birača i podriva demokratija, bio je lažan i pravno neosnovan. Postupci lažnih elektora potkopali su veru javnosti u integritet naših izbora, i ne samo da su prekršili duh zakona koji učvršćuju i brane našu demokratiju, već su, verujemo, i očigledno prekršili zakone po kojima sprovodimo naše izbore u Mičigenu i mirnim putem prenosi vlast u Americi”, rekla je ona.

Mičigen je bio jedna od nekoliko takozvanih ”kolebljivih” država u kojima je Tramp izgubio na izborima 2020. godine, kada su on i njegov pravni tim sazivali naizmenične liste birača u sklopu pokušaja da se ponište izbori.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: