Podeli vest

Savet bezbednosti UN održao je u utorak prvu sednicu o veštačkoj inteligenciji (AI), nakon što je Velika Britanija pozvala na međunarodni dijalog o uticaju AI na globalni mir i bezbednost.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Eskinder Debebe/U.N. Photo via AP

Na sednici su predstavnici Kine poručili da tehnologija ne bi trebalo da postane ”mač sa dve oštrice”, dok su zvaničnici SAD upozorili na mogućnosti upotrebe AI kao sredstva cenzure i represije.

Šef britanske diplomatije Džejms Kleverli, koji je predsedavao sastankom, jer njegova zemlja u julu predsedava SB UN, izjavio je da će ”AI iz korena izmeniti svaki aspekt života ljudi”, preneo je Rojters.

Petnaestočlanom Savetu bezbednosti obratio se i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koosnivač AI startapa ”Anthropic” Džek Klark i profesor Zeng Ji sa Kinesko-britanskog istraživačkog centra etike i rukovođenja AI.

Gutereš je ocenio da i vojna i civilna upotreba AI može imati ozbilje posledice na globalni mir i bezbednost.

On je podržao predloge pojedinih država da se formira novo telo u okviru UN koje bi se bavilo rukovođenjem AI. Ambasador Kine pri UN Đang Jun opisao je AI kao ”mač sa dve oštrice”, navodeći da Peking smatra da UN treba da imaju centralnu ulogu u koordinaciji AI i uspostavljanju principa rukovođenja tom tehnologijom.

Zamenik ambasadora SAD pri UN Džefri DeLaurentis, izjavio je da postoji potreba za da se obezbedi zajednički rad država na sprečavanju da AI i druge napredne tehnologije u razvoju negativno utiču na ljudska prava.

”Nijedna zemlja članica ne bi trebalo da koristi AI kako bi cenzurisala, sputavala, vršila represiju i razvlašćivala ljude”, kazao je DeLaurentis.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: