Podeli vest

Mađarska je zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj, istakao je danas u Beogradu mađarski premijer Viktor Orban.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

VUCIC ORBAN
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/

Orban je, nakon što je primio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, rekao da mu je velika čast što je mogao da preuzme orden.

„Retko se daje odlikovanje ljudima koji su još na funkciji. Ne smatram da me ordenom otpuštate, već ohrabrujete. Shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onog što sam do sada učinio, već za ono što ću ubuduće činiti za srpsko-mađarsko prijateljstvo“, poručio je on.

Mađari, kazao je, vole da daju titule svojim rukovodiocima, a postoji titula „najveći Mađar“, koju je dobio Ištvan Sečenji.

„On je napisao pismo knezu Milošu Obrenoviću koji je vodio ustanak, i napisao „Interesi Srbije i Mađarske su toliko povezani i ispreleteni i, hteli to mi ili ne, moramo biti prijatelji. Kada sadašnja vlada, a i ja lično radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva, ispunjavam staro saznanje“, naglasio je on.

Mađarska je zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj, podvukao je on.

„Istorijski nalog olakšan je time što Srbija ima takvog rukovodioca sa kojim možemo lično prijateljstvo negovati. Hvala ne samo na odlikovanju već i na prijateljstvu“, rekao je on.

Prijateljstvo jeste okrnjeno na jednoj tački, kazao je u šali, dodajući da je to vaterpolo.

“U vateropolu može postojati samo jedan pobednik i za pobedu moramo da se borimo u bazenu. Što se politike tiče Mađari i Srbi imaju jedan zajednički posao, a to ponekad zaboravljamo“, naglasio je on.

Orban je rekao da nas istorija podseća na tu zajedničku misiju, a to je odbrana južnih vrata Evrope.

„To je misija i odgovornost dve zemlje. Nije slučajno da smo sinovi srpskih i mađarskih vitezova koji su izborili jednu od najvećih pobeda kod Beograda zajednički braneći južna vrata Evrope“, podvukao je on.

Istakao je da se migracija pojavljuje u talasima u raznim oblicima i da je zajednička odgovornost da se ona kanališe.

„Istorija geografija, viševekovno prijateljstvo nas vezuju. Zahvalan samo što smatrate da sam dostojan da dobijem odlikovanje Srbije. Za zadatke koji nam predstoje Mađari i Srbi treba da imaju dovoljno snage“, istakao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: