Podeli vest

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić izjavio je danas u razgovoru sa francuskim poslanicima, koji su u poseti Srbiji, da su bilateralni odnosi dve zemlje na uzlaznoj putanji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

orlić
FOTO TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE

Orlić je na sastanku sa Lilijanom Tangi i Pjer-Anri Dimonom, sa kojima je razgovarao o parlamentarnoj i sveukupnoj saradnji, kao i o evropskom putu Srbije, rekao da konstantnom unapređenju odnosa dve zemlje doprinosi dinamičan politički dijalog na svim nivoima, koji se ogleda u redovnim susretima predsednika Francuske i Srbije, Emanuela Makrona i Aleksandra Vučića, kao i u saradnji koju ostvaruju dve vlade i dva nacionalna parlamenta.

Poslanici Narodne skupštine Francuske poručili su da Srbiju smatraju ključnom zemljom na Zapadnom Balkanu, stoga svoju posetu regionu, koja za cilj ima sastavljanje izveštaja o stanju u pristupnim pregovorima sa EU, započinju upravo razgovorima u Beogradu, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Predsednik parlamenta je zahvalio Francuskoj na podršci evropskom putu Srbije, ukazujući na značajan progres koji je naša zemlja ostvarila u brojnim oblastima.

Poručio je da očekuje da napredak Srbije bude i formalno valorizovan, iako je jasno da na isti pitanje KiM ima naročiti uticaj. Francuske poslanike detaljno je upoznao sa teškom situacijom na KiM, prouzrokovanom opasnim potezima Aljbina Kurtija.

„Da upravo Kurti pokušava da dovede do eskalacije danas je nedvosmisleno jasno čak i onima koji su za Prištinu u svakoj prilici pokazivali razumevanje. Važno nam je da svi koji pozivaju na deeskalaciju, razumeju šta je pravi put da se do nje dođe – to je povlačenje lažnih gradonačelnika i Kurtijevih naoružanih bandi sa severa KiM, prekid progona srpskog naroda, puštanje na slobodu zarobljenih Srba i konačno formiranje ZSO, onako kako je potpisano još pre više godina“, rekao je Orlić.

Poslanici francuskog Parlamenta zahvalili su Orliću na iznošenju detaljnog i činjeničnog pregleda stanja.

„Mi smo te situacije svesni i pratimo je. I, kao što je rekao naš predsednik Makron, implementacija potpisanih sporazuma je neophodna“, poručio je poslanik Dimon.

Sagovornici su tokom sastanka razgovarali o ekonomskoj saradnji dve zemlje i značaju kapitalnih infrastrukturnih projekata koje Srbija realizuje sa francuskim partnerima.

Poslanica Tangi potvrdila je spremnost Narodne skupštine Francuske za saradnju sa srpskim parlamentom, koristeći priliku i da Beogradu čestita na izboru za domaćina međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Poslanici su se tokom sastanka interesovali i za detalje progresa Srbije u procesu evropskih integracija, kao i za doprinose Skupštine Srvije po ovom pitanju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: