Podeli vest

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić razgovarao je danas sa ambasadorkom Portugalije u Srbiji Marijom Viržinijom Mendes de Silva Pinom o daljem unapređenju već dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa dve zemlje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

orlić
FOTO TANJUG/ NARODNA SKUPSTINA SRBIJE

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić razgovarao je danas sa ambasadorkom Portugalije u Srbiji Marijom Viržinijom Mendes de Silva Pinom o daljem unapređenju već dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa dve zemlje.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Portugalije, kao i uverenje da će se politički dijalog i dinamika bilateralnih poseta intenzivirati, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Tokom razgovora istaknuta je obostrana spremnost za dalje produbljivanje saradnje između Srbije i Portugalije u svim oblastima od zajedničkog interesa, prvenstveno kroz doprinose dva parlamenta i rad Poslaničke grupe prijateljstva sa Portugalom koja je u NSRS tradicionalno formirana i u aktuelnom, XIII sazivu.

“Ove nedelje će po prvi put biti formirana PGP sa Srbijom u Parlamentu Portugala, koja će biti odličan kanal komunikacije sa kolegama poslanicima iz Srbije”, poručila je ambasadorka Viržinija Pina.

Orlić je, navodi se u saopštenju, zahvalio Portugaliji na aktivnoj i kontinuiranoj podršci koju pruža Srbiji na putu evropskih integracija i izvestio ambasadorku Portugalije o situaciji u dijalogu Beograda i Prištine.

“Srpski narod ne želi da se miri sa terorom kojem je izložen decenijama i principijelno insistira da se realizuje dogovoreno, te da se konačno, posle deset godina čekanja, formira ZSO. Na sve to Priština odgovara još težim pritiscima, fizičkim napadima i pretnjama, čak tvrdi da nema nameru da ZSO ikada realizuje”, rekao je Orlić.

On je rekao da dok “Aljbin Kurti odbija evropske predloge”, zvanični Beograd, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ostaje zaštitnik dijaloga i mira što je, dodao je, jasno konstatovao i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj.

Ambasadorka Portugalije pozdravila je posvećenost koju Beograd pokazuje tokom procesa dijaloga sa Prištinom i izrazila očekivanje da će doći do rešenja koje mora da bude prihvatljivo srpskoj strani.

Sagovornici su tokom sastanka ocenili da postoji dodatni prostor za unapređenje saradnje u oblasti zaštite životne sredine, poljoprivrede, IT sektora i energetike, te izrazili spremnost za zajednički rad i razmenu iskustava, dodaje se u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: