Podeli vest

Prva runda glasanja za naslednika Borisa Džonsona počinje sutra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

džonson
Foto: Shutterstock

Za naslednika Borisa Džonsona na mestu britanskog premijera i lidera Konzervativne partije nadmetaće se osam kandidata, saopštio je odbor zadužen za organizaciju unutarpartijskih izbora, takozvani Komitet 1922, a prva runda glasanja počinje danas.

Na listi su ministarka spoljnih poslova Liz Tras, bivša ministarka odbrane Peni Mordant, bivši ministar finansija Riši Sunak, novoimenovani ministar finansija Nadim Zahavi, bivši ministar zdravlja Džeremi Hant, državni tužilac Suela Brejverman, kao i Kemi Badenok i Tom Tugendhat.

Bivši ministar zdravlja Sadžid Džavid i konzervativni poslanik Rehman Kristi su nameravali da se kandiduju, ali su se povukli pre nego što je saopštena finalna lista, preneo je ranije Rojters.

Svaki kandidat koji dobije manje od 30 glasova od 358 torijevskih poslanika biće eliminisan u ovom prvom krugu, prenosi Rojters.

Ako svi kandidati dostignu taj broj, eliminiše se onaj sa najmanje glasova.

Glasanje se nastavlja dok ne ostanu samo dva kandidata, a zatim glasaju članovi Konzervativne partije širom Velike Britanije.

Dva najuspešnija kandidata trebalo bi da budu poznata do kraja sledeće nedelje.

Konačni rezultat tog letnjeg glasanja i ime novog premijera biće obelodanjeno 5. septembra.

Nakon niza okupljanja širom zemlje tokom leta – kada dva najjača kandidata iznesu svoje planove – članovi stranke će glasanjem putem pošte izabrati pobednika.

Džonson je podneo ostavku na mesto lidera Konzervativne stranke nakon talasa ostavki ministara i visokih funkcionera britanske vlade, ali će ostati na mestu britanskog premijera do izbora novog lidera stranke.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: