Podeli vest

Osam učenika osmog razreda škole u Stanarima povređeno je u jednom od izazova sa društvene mreže Tik-Tok.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

TikTok
Foto: Shutterstock

Osam učenika osmog razreda škole u Stanarima povređeno je u jednom od izazova sa društvene mreže Tik-Tok pod nazivom “krvavi novac”, kada se između prstiju šaka stavljaju kovanice da bi se videlo ko će duže da izdrži pritisak.

“Učenici su, u skladu sa postupcima, upućeni na savetodavni rad sa pedagogom, odnosno sa disciplinskom odgovornošću koji takav prekršaj nosi, ali cilj nije samo kazna za te učenike već da shvate šta je za njih ispravno, a šta pogrešno”, izjavio je danas direktor Osnovne škole “Desanka Maksimović” Aleksandar Ristić, prenosi Srna.

On je upozorio da se fizičko nasilje preselilo na internet i društvene mreže, takozvano sajber nasilje i da je multisektorski tim ove škole sproveo istraživanje i utvrdio da je 76 odsto učenika u predmetnoj nastavi koji imaju društvenu mrežu “tik-tok” učestvovalo u jednom od izazova.

Kada je reč o preventivnim aktivnostima, on je ukazao na različita predavanja organizovana u saradnji sa Centrom za socijalni rad i MUP-om Republike Srpske, kao i osnivanje školske televizije koja promoviše istinske vrednosti, učenička postignuća i zdrave navike. Ristić je upozorio da je istraživanje ukazalo i da više od 90 odsto učenika koristi platformu “You tube” koja nije namenjena deci.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić poručila je da je bezbednost i prevencija nasilja u školama potreba s obzirom na sve prisutniju pojavu vršnjačkog nasilja na koje treba pronaći adekvatan i stručan odgovor.

Stojičić je navela da resorno ministarstvo već ima potpisane protokole prema kojima se postupa kada se desi slučaj vršnjačkog nasilja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: