Podeli vest

Nobelova fondacija saopštila je danas da, ipak, neće pozvati ambasadore Rusije, Belorusije i Irana na ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade u Stokholmu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Pontus Lundahl/TT via AP, File

Nobelova fondacija prethodno je pozvala ambasadore Rusije, Belorusije i Irana na ceremoniju dodele Nobelove nagrade, ali je danas, nakon burnih reakcija koje je izazvao takav potez u Švedskoj, saopštila da je preispitala svoju odluku i da neće pozvati ambasadore ovih zemalja.

Kako je dodala, svi ambasadori biće pozvani na ceremoniju dodele nagrade u Oslu, prenose RIA Novosti.

Prema navodima fondacije, ranije odluka da pozove sve ambasadore zasnovana je na njenom uverenju u “važnost i ispravnost da se što više rašire vrednosti i poruke za koje se zalaže Nobelova nagrada”. Iz ove fondacije napominju da su snažne reakcije u Švedskoj “potpuno zasenile ovu poruku”.

“Zato smo odlučili da ponovimo prošlogodišnji izuzetak od redovne prakse, odnosno da ne pozovemo ambasadore Rusije, Belorusije i Irana na ceremoniju dodele Nobelove nagrade u Stokholmu”, navodi se u saopštenju fondacije.

Nobelova fondacija ranije ove nedelje saopštila je da su Rusija i Belorusija pozvane na dodelu Nobelove nagrade u Stokholmu, nakon što su prošle godine izostavljene zbog rata u Ukrajini. I Iran je bio pozvan da ponovo učestvuje u događaju u glavnom gradu Švedske nakon što mu prošle godine to nije bilo omogućeno.

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je u petak da ne bi pozvao Rusiju da je on odgovoran za organizaciju dodele Nobelove nagrade, a nekoliko partijskih lidera i poslanika u Švedskoj najavilo je da neće prisustvovati ceremoniji. Pet od šest ceremonija dodele Nobelove nagrade održava se u Stokholmu svake godine, dok se Nobelova nagrada za mir dodeljuje u Oslu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: