Podeli vest

U 2022. godini prosečna srpska porodica imala je prihod od 78. 393 dinara. Troškovi života bili su nešto skuplji od prihoda, a podaci RZS-a otkrivaju na šta se u Srbiji troši najviše novca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

kafana
Foto: Pixabay

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna srpska porodica je u 2022. godini svakog meseca bila u minusu 285 dinara, jer su prosečni prihodi bili 78.393 dinara, dok su rashodi iznosili 78.678 dinara.

Podaci iz istog izvora govore da se bolje prihoduje u gradu nego na selu i da ta razlika iznosi oko 6.000 dinara, slična je razlika i u rashodima.

I upravo, kada je o rashodima reč, podaci pokazuju da prosečna srpska porodica na hranu i bezalkoholna pića potroši 36% prihoda. Na struju, vodu, grejanje i ostala goriva odlazi 16,1 % prihoda. Vožnja gradskim ili ličnim prevozom prorodici “odnese” 8,9% prihoda.

Za ostale lične predmete i usluge potroši se 5,9% prihoda, dok se za komunikaciju troši 5,5%, a za rekreaciju i kulturu 5,1%. Na odeću i obuću odlazi 4,9%.

Dobra vest je da građani Srbije za cigarete i alkohol troše manje nego za rekreaciju i kulturu “samo” 4,7% prihoda.

Za zdravlje se izdvaja 4,4% prihoda, a drugi troškovi svrstani su u delu “ostalo”.

Ubedljivo najviše prosečne prihode imaju stanovnici Beogradskog regina i oni izdvajaju najviše novca za hotele, restorane, kafiće i kafane i to skoro duplo više od onih koji žive na jugi Srbije.

Zanimljivo je da na opremanje stanova i kuća i održavanje stanovnici Beogradskog regiona izdvajaju manje nego oni koji priapadaju regionima Vojvodine, Šumadije i Zaadne Srbije, kao i regionu Južne i Istočne Srbije.

Prema istim podacima, na stanovanje, vodu, el. energiju, gas i ostala goriva u Beogradskom regionu se, na iznenađenje, troši najmanje.

U odeću i obuću kao i sport i kulturu najviše ulažu stanovnici Regiona Vojvodine.

Stanovnici Regiona Šumadije i Zapadne Srbije prednjače u izdvajanju za cigarete i alkoholna pića.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: