Podeli vest

Na vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije izašlo je 1.566 Albanaca i 13 Srba, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i precizirao da je to ukpuno 3,47 odsto birača od 45.095 koliko ih ima u biračkom spisku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

petković
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Petković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, po zatvaranju biračkih mesta na severu KiM, rekao da izborni rezultat predstavlja “potpuni fijasko” premijera i predsednice privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija i Vjose Osmani, koji su pozivali na ove izbore “sa namerom da okupiraju sever”.

Petković je precizirao da su u Kosovskoj Mitrovici glasale dve osobe srpske nacionalnosti, u Leposaviću sedam, u Zvečanu četiri, a nijedna u Zubinom Potoku.

“Pravi pobednik je srpski narod, koji je potpuno bojkotovao izbore jer ne želi okupaciju severa. Ovo je poraz međunarodne zajednice, koja je podržala Kurtija u organizovanju izbora. Sad želim da vidim predstavnike međunarodne zajednice kako će čestitati onima koji su glasali u kontejnerima”, rekao je Petković i naglasio da su danas potpuni debakl doživeli Kurti i deo međunarodne zajednice koji se zalagao za odžavanje izbora.

Srbima je poručio, kako je rekao, isto što i presednik Srbije, da ćemo sačuvati mir i stabilnost, da ćemo se izboriti za sve ono što treba da im omogući opstanak i ostanak. ”Kada smo napadani mi smo jači i jedinstveniji, insistiraćemo na dogovorenim sporazumima”, rekao je Petković na pitanje novinara kakva je njegova poruka Srbima na KiM.

Direktor Kancelarije za KiM je precizirao da je na izbore izašlo 449 Albanaca manje nego 2021. godine i konstatovao da “ispada da nisu samo Srbi bojkotovali Kurtijeve antidemokratske izbore, već i Albanci”.

Petković je rekao i da je u biračkom spisku danas bilo više 1.345 birača nego na prethodnim izborima 2021. godine. Podsetio je da se mnogo toga dešavalo i kada se govorilo o odbijanju formiranja ZSO i zaustavljanju KM tablica, i nelegalnih akcija ROSU, kao i hapšenja, pucanja u ljude, eksproprijacije i da je to sve uticalo na današnji rezultat izbora. Sve se to dešava gotovo svakoga dana, što je i razlog zašto na nekim biračkim mestima nije bilo nijednog glasača, poput onoga u Gazivodama, rekao je Petković i dodao da međunarodna zajednica Prišitni na sve to gleda kroz prste, Kao veoma važno istako je to što danas nije bilo incidenata iako se danima moglo čuti da će ih sigurno biti jer je sprski narod nasilan. Naprotiv, ostali su u svojim kućama, rekao je Petković i naveo da je ipak u Leposaviću bila jedna svadba. Prema njegovim rečima, Srbi su Kurtiju jasno pokazali da je zemlja na kojoj žive srpska i da će to i ostati.

“Kurti je želeo da natera srpski narod da u kontejnerima glasa za okupatora, ali se pokazalo da su Srbi Kurtija poslali u politički kontejner. Pokazalo se i da je želja srpskog naroda da se bori za slobodu veća što više Priština pokušava da ga porobi”, naveo je Petković i dodao da srpski narod uvek kada je najteže pokaže jedinstvo i veru u svoju državu i svog predsednika Aleksandra Vučića.

“Bez srpskog naroda, bez Beograda, nemoguća je normalizacija svih odnosa, uz poštovanje svih prethodnih dogovora”, rekao je Petković i dodao da su danas svi koji su govorili da je jedno Srpska lista, a drugo srpski narod, mogli da vide njihovo jedinstvo.

“Ni makac nećemo ići dalje dok se ne formira Zajednica srpskih opština”, poručio je on. Petković je dodao da su podržali odluku Srba jer niko ne želi da dozvoli da ih iko gazi.

“Danas je poslata poruka jedinstva, sloge i jasnog iskazanog stava da srpski narod na severu Kosova veruje isključivo predsedniku Vučiću, koji će ako ode 2. maja u Brisel, kao i svaki put do sada pokazati da svom snagom brani srpski narod, mir i stabilnost”, rekao je Petković, odgovarajući na pitanje novinara kakva je poruka danas poslata, uoči nastavka dijaloga na najvišem nivou, koji je zakazan za 2. maj u Briselu.

Kako kaže, važna nem je normalizacija odnosa, ali bez Zajednice srpskih opština ne možemo da idemo dalje, ne zato što mi to ne želimo, već zato što je to princip.

“Valjda je to princip i Evropske unije, koja je garant sprovođenja svih sporazuma, a koja za 10 godina ništa nije uradila”, naveo je Petković. U Briselu bi, kako je dodao, trebalo da se razgovara o konkretnim koracima, da Upravljački tim predstavi nacrt statuta koji je izrađen 2018. godine i poslat Evropskoj uniji, i koji čeka poziv da bude predstavljen.

“Od tada je prošlo pet godina, a EU se nije setila da odgovori na taj mejl, nadam se da će na prvoj sledećoj rundi razgovora biti tema, kao što je dogovoreno u poslednjoj rundi tehničkih razgovora”, rekao je Petković, Direktor Kancelarije je rekao da posebno samota treba da bude predstavnike OEBS-a i međunarodne zajednice koji su dopustili da se izborni proces odvija u praznim kontejnerima i prazim ulicama.

Sve to je pokazatelj da su izbori nelegtimni, antidemoraktski i da bez Srba nemaju nikavog smisla, rekao je Pektović, a na pitanje novinara da li je to rekao i predstavnicima međunarodne zajednice, dodao je da je to rekao i šefu Misije OEBS Majklu Devenportu, posebno naglasivši da su sprečavali glasanje na srpskim izborima, na referendumu, a da sada nisu reagovali.

”Da li je to primer demorkatije kakvu OEBS želi da promoviše u svetu”, upitao je Petković. On je na pitanje šta Srbi treba sutra da rade, rekao da treba da rade isto ono što i do sada – ”da se sa predsednikom Srbije bore za mir i stabilnost”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: