Podeli vest

Spomenik srpskom kantautoru, umetniku i pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću otkrili su danas u Skadarliji članovi njegove porodice zajedno sa gradonačelnikom Beograda u ostavci Aleksandrom Šapićem i predsednikom SDP Srbije Rasimom Ljajićem koji je pokrenuo inicijativu za postavljanje spomenika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

”Velika mi je čast da za vreme svog mandata prisustvujem ovom važnom događaju i za Beograd i Srbiju. Toma je simbol jednog vremena, kulture i duše srpskog naroda. Broj ljudi koji se danas skupio pokazuje koliko je Toma važan za Srbiju i duh srpskog naroda koji je on na sebi svojstven način uspevao da je prenese kroz svoje pesme”, rekao je Šapić prilikom otkrivanja i dodao da će Skadarlija sasvim sigurno u budućnosti biti prepoznata kao “Tomina ulica”.

Ljajić se zahvalio i bivšim i sadašnjim čelnicima Grada Beograda jer su kako je rekao u jednoj transparentnoj atmosferi pomogli da se ispoštuju sve zakonske obaveze kako bi se realizovala inicijativa koju je podržalo više hiljada građana Beograda, ali i mnogo onih širom Srbije.

On je istakao da otkriveni spomenik slavi najpre velikog umetnika, tekstopisca, stvaraoca pa tek pevača, značajnog za celu Srbiju, ali i onaj veliki prostor na kome je stvarao.

“Ovo je spomenik svim Brankama, Dankama Jelenama, Ljiljanama, svim palmama na obali mora, svim prokletim nedeljama, kafanama, spomenik svim Tominim pesmama, tim vremenima, ali i Tomi Zdravkoviću kao čoveku”, zaključio je Ljajić.
Inicijativu za postavljanje spomenika Ljajić je podneo pre tačno dve godine i dva dana.

Ljajić je tada rekao da će spomenik biti simbol jedne kulture u jednoj zemlji koja je nestala upravo 1991. godine kada je Toma preminuo, a da je Toma jedinstvena pojavi čemu govori i činjenica da su njegove pesme na jednak način doživljavane od Triglava do Đevđelije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: