Podeli vest

Kineski “špijunski” balon bio je na naslovnim stranama gotovo svih medija, a američki vrhunski borbeni avioni poslati da ga obore. Danas se čini da je to bio “lov na duhove”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Tanjug/Chad Fish via AP

Saedam meseci nakon što je jedan balon done paniku amerikancima , general Mark Milley, predsednik Združenog štaba vojske kaže za emisiju “CBS News Sunday Morning” da balon nije bio špijunski.

“Obaveštajna zajednica, njihova procena – i to je procena visokog stepena pouzdanosti – je da taj balon nije vršio prikupljanje obaveštajnih podataka”, rekao je.

Zašto je onda leteo iznad Sjedinjenih Američkih Država?

Postoje razne teorije, s najmanje jednom vodećom teorijom – bio je skrenut sa kursa.

Balon je bio upućen prema Havajima, ali očigledno su vetrovi na visini od 60.000 stopa preuzeli kontrolu. “Ti vetrovi su veoma jaki”, rekao je Milley. “Konkretni motor na tom letelici ne može se suprotstaviti tim vetrovima na toj visini.”

Balon je plutao iznad Aljaske i Kanade, a zatim preko donjih 48 država do Bilingsa, Montane, gde ga je fotograf Chase Doak, koji je proučavao foto novinarstvo na fakultetu, snimio.

“Sasvim slučajno sam ugledao belu tačku na nebu. Naravno, pomislio sam da je najlogičnije objašnjenje da je to vanzemaljsko vozilo!” rekao je kroz osmeh.

“Napravio sam fotografiju, snimio kratki video, a zatim sam pozvao nekoliko kolega da se uvere da sam zaista to video”, podseća fotograf na početak bizarne priče o balonu koji je uneo tenzije između Amerike i Kine.

On je obavestio “Billings Gazette”, dao im fotografiju i rekao svima koji su pitali da je mogu besplatno koristiti.

“Nisam želeo da zaradim ništa na tome”, rekao je Doak. “Mislio sam da je to pitanje nacionalne bezbednosti i da svi Amerikanci treba da znaju o tome.”

Dok je U-2 špijunski avion pratio balon na visini od 200 stopa, državni sekretar Antony Blinken je otkazao ključno putovanje u Kinu.

On je 3. februara nazvao odluku Kine da šalje nadzorni balon iznad kontinentalnih Sjedinjenih Američkih Država “neprihvatljivom i neodgovornom”, podseća CNBC.

Sledećeg dana balon je oboren.

Na papiru, to izgleda kao ogromno nesrazmerje – jedan od najsofisticiranijih lovačkih aviona amerike protiv balona s putt-putt motorom.

Protiv balona koji zapravo i nije bio špijunski.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: