Zagrejani krompir, pirinač i testenina mogli bi da budu ključ za zdraviju ishranu. Tako barem misli sve veći broj ljudi. Ali šta se zapravo krije iza popularnosti o otpornom skrobu?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Termin koji se sve češće pojavljuje kada su u pitanju novi i zdravi modeli ishrane: otporni skrob. Koristi se za mršavljenje jer smanjuje apetit i podstiče sagorevanje masti. Sporo varenje ovog skroba takođe rezultira trajnim osećajem sitosti, što dovodi do manje potrošnje kalorija. Bar u teoriji. To je iza ovog sve popularnijeg trenda ishrane.

Otporan skrob: malo truda, veliki efekat?

Otporni skrob se stvara određenom pripremom skrobnih namirnica kao što su krompir, pirinač ili testenina. Na primer, proces zagrevanja dan ranije menja hemijsku strukturu skroba koji sadrži i čini ga gotovo neprobavljivim za creva, što može pozitivno uticati na zdravlje creva, što su potvrdili različiti stručnjaci u saradnji sa NDR-om . Ovo specijalno vlakno zatim nesvareno prolazi u debelo crevo, gde ga fermentišu crevne bakterije. Ovo proizvodi kratkolančane masne kiseline kao što je butirat, za koje se kaže da štite crevnu sluzokožu, sprečavaju upale i čak stabilizuju nivo šećera u krvi.

Dobro pripremljen: koristite otporan skrob

Namirnice kao što su zelene banane, mahunarke, proizvodi od celog zrna i određene vrste pirinča i testenina posebno su bogate ovim posebnim oblikom skroba. Neke vrste krompira sadrže i otporan skrob, posebno kada se kuvaju, a zatim ohlade, kao u krompir salati. Da biste iskoristili prednosti otpornog skroba, važno je pravilno pripremiti hranu. 

Foto: Pixabay

Na primer, zelene banane se mogu dodati u smutije, dok mahunarke treba potopiti i zatim kuvati da bi se poboljšala njihova svarljivost. Cela zrna ne treba prerađivati da bi se sačuvala količina otpornog skroba, a pirinač može postati otporan kuvanjem, a zatim hlađenjem. Kod krompira je preporučljivo da se kuva, a zatim ohladi pre jela da bi se povećao sadržaj otpornog skroba.

Da li je otporni skrob zaista toliko zdrav?

Prema savetodavnim centrima za potrošače, podgrejani krompir, testenina ili pirinač zapravo imaju manje kalorija jer deo skroba ostaje nesvaren. Ovaj efekat je stoga sličan onom kod biljnih vlakana. Takozvani otporni skrob je oblik skroba koji telo ne apsorbuje u potpunosti. Ali ako se prerano uzbudite, činjenica da otporni skrob takođe doprinosi zdravijem načinu života na duži rok zahteva dalja istraživanja kako bi se razumeli tačni efekti. Međutim, postoje dokazi koji ukazuju na to da je rezistentni skrob obećavajuća dijeta koja promoviše zdravlje crevne flore i može čak pomoći u željenom gubitku težine. Ipak, važno je napomenuti da uravnotežena ishrana ostaje ključna za zdrav način života. Čini se da nije preporučljiva dijeta koja se sastoji isključivo od škrobnih namirnica.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: