Podeli vest

Želite postići stogodišnji životni vek? To nije tako nedostižan cilj kao što se može činiti, kažu stručnjaci.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Ranija istraživanja su pokazala da genetika i funkcija imunog sistema igraju ulogu u očekivanju životnog veka, ali stručnjaci se slažu da kombinacija načina života, ishrane i socijalnih faktora igraju ključnu ulogu u postizanju ovog impresivnog dostignuća – i podelili su svojih 10 saveta za dugovečnost koji su lakši nego što se može pomisliti.

Ostanite aktivni

“Ako želite produžiti svoj životni vek, držite telo u pokretu”, rekla je Lindzi Tullis, zdravstveni trener u kompaniji za dobrobit iz Južne Dakote, Mighty Health. “Čak i samo 10 minuta kretanja dnevno može imati značajan uticaj.”, prenosi Njujork post.

Studije sugerišu da čak i nekoliko minuta fizičke aktivnosti dnevno može produžiti očekivani životni vek, a samo 4 minuta vežbanja mogu smanjiti rizik od razvoja kancera kod onih koji ne idu u teretanu.

Održavajte druženje

Usamljenost je loša za mozak – izolacija je povezana sa smanjenjem kognitivnih sposobnosti i može biti štetnija za vaše zdravlje od pušenja.

Da bi se suzbila epidemija usamljenosti, studije su pokazale da druženje i proslava životnih trenutaka podstiču sreću i, time, duži život.

Spavajte dovoljno

Dobro spavanje je ključno za očuvanje zdravlja. Problemi sa spavanjempovezani su sa starenjem mozga, demencijom, razdražljivošću i povećanim rizikom od nesreća.

Iako neka istraživanja ističu kvalitet spavanja više od vremena spavanja, stručnjaci preporučuju da dobijete više od 7 sati sna noću za optimalno zdravlje.

Uzimajte vitamine

Iako postoje kontroverze oko efikasnosti suplemenata, važno je uneti dovoljno vitamina i minerala, koji imaju “različite uloge u održavanju pravilnog funkcionisanja tela”, poruka je Nacionalnog američkog instituta za starenje.

Pratite ishranu

Pazite šta jedete Neke vrste hrane nose veći rizik za zdravstvene posledice. Brza hrana, na primer, povezana je sa pogoršanim mentalnim zdravljem i često se pravi od mešavine ulja i hemikalija koje u velikim količinama mogu oštetiti telo.

Umesto toga, ljudi zainteresovani za usporavanje starenja trebaju se fokusirati na uravnoteženu ishranu bogatu hranljivim sastojcima iz voća, povrća, složenih ugljenih hidrata i proteina.

Pomaže hladan tuš

Ledene kupke nisu samo trenutni trend, već imaju i dokazane prednosti za zdravlje. Hladni tuševi su pokazali da jačaju imunološki sistem, ublažavaju simptome depresije, poboljšavaju cirkulaciju i metabolizam, smanjuju bol i upalu.

Pazite na svoje zdravlje

Pratite napredak svog tela i zdravlja kako biste imali jasnu predstavu o tome šta treba poboljšati i pratiti – kao što su nivoi hormona, prehrambene navike i analize krvi.

Ostanite radoznali

Nastojte da ostanete radoznali i da učite nove stvari jer istraživanja pokazuju da radoznalost opada sa godinama, ali da može biti ključ za dug život.

Pronađite svoj životni cilj

Imati osećaj svrhe u životu može poboljšati dugovečnost. Snažan osećaj svrhe može smanjiti rizik od smrti za više od 15% u poređenju sa osobama koje osećaju manje svrhe.

Osećaj svrhe može se razlikovati od osobe do osobe, ali može uključivati doprinos zajednici, uspeh u karijeri ili brigu o porodici.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: