Podeli vest

“Hej, samo da mi je, hladne vode sa Romanije” poznati stih iz pesme Halida Bešlića zapravo govori o izvoru Knežak u selu Knežina nadomak Sokolca

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

knežak izvor
Foto: Bilten.rs

Ultra popularna pesma Halida Bešliča “Romanija” proslavila je Romaniju, ali je dovela i do toga da posle više decenija izvor Knežak u selu Knežina, u opštini Sokolac, doživi obnovu.

Udaljen oko 40 kilometara od Sarajeva, u rodnom mestu pevača Knežini izvor Knežak, prema svedočenju meštana ,nikada nije presušio, pa je to i odgovor na pitanje iz stiha Halidove pesme.

Moja vilo, sunce premilo,
gdje si sinoć spavala?
Da l’ jos teče voda, il’ me i ti proda
kraj našega Knežak izvora?

Izvor, kažu meštani, beleži sve rane i ožiljke Bosne. Pamti i kada su svi živeli srećno i u zajedništvu, a nosi i rane međusobnih ratova.

Sa jedne strane izvora pravoslavni manastir Presvete Bogorodice s crkvom cara Konstantina i carice Jelene, sa druge strane Džamija za koju meštani tvrde da je podigao deda “Sulejmana” iz popularne turske serije. Sa jedne strane izvor “Topljak” vrele vode, sa drge hladna voda “Knežaka”. Spoj dve, naizgled, nespojive strane.

Da je moguće da se te strane spoje pokazuje i činjenica da su u obnovi “Knežaka” učestvovali meštani “obe strane”, ali i Halid Bešlić za koga svedoče da je uvek i u svakom vremenu pomagao svoje prijatelje i muslimane i pravoslavce i da to čini i dan danas.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ