Podeli vest

Jednostavan boravak u prirodi može biti jedan od najboljih — i najpristupačnijih — načina da poboljšate svoje mentalno zdravlje. A boravak u blizini vode ima posebne prednosti, pokazuju istraživanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

more grčka
Foto: Shutterstock

Boravak u vodi ili blizu nje može pružiti koristi za mentalno blagostanje na nekoliko različitih načina, potvrdilo je nedavno istraživanje.

“Ako je vaše telo u vodi , vaše unutrašnje stanje postaje mirno.To stvara osećaj strahopoštovanja. Biti samo u blizini vode daje nam osećaj „nečeg većeg od nas samih“, rekla je dr Natali Azar, medicinska saradnica NBC Njuza.

Zvuk, miris i pogled na vodu mogu biti veoma umirujući, dodala je Azar. A, ako vas podsećaju na nešto poznato, poput slanog morskog vazduha kojeg se sećate iz detinjstva, to takođe može doneti smirujuće, pozitivno stanje uma.

Olakšava svesnost i refleksiju

“Voda je dinamična. Ima različite boje. Kreće se. Tako da je vaša pažnja usmerena na to, a ne na svu buku okolo”, pojašnjava Azar. “Takođe, plutanje omogućava vašem telu da se odmori i zadržava našu pažnju.”

Nedavna istraživanja sugerišu da zaista ima prednosti biti blizu vode, ili u onome što stručnjaci nazivaju „plavim prostorima“.

Na primer, studija objavljena u julu u Scientific Reports otkrila je da ljudi koji žive u blizini “plavih prostora” imaju manji rizik od problema sa mentalnim zdravljem.

I u drugoj studiji, objavljenoj prošle godine u istom časopisu, istraživači su anketirali ljude u 18 zemalja. Njihovi rezultati su pokazali da su oni koji su češće posećivali plave prostore takođe prijavili manje mentalnih problema i bolje opšte blagostanje.

Boravak u prirodi nije zamena za terapiju ili lekove, naravno. Ali to može biti iznenađujuće efikasan način da se osećate smirenije.

Boravak pored vode ne znači nužno more

Ako ste u oblasti koja nema prirodne vode ili more i to je u redu.

“Urbana voda se računa”, rekla je Azar, a to uključuje reke, kanale i fontane, kao i bazene i kade.

Azar kaže da su istraživanja potvrdila da čak i gledanje videa sa vodom može imati pozitivan efekat.

“Treba vam samo možda do dva sata nedeljno”, objasnila je ona. “Dakle, nekoliko minuta svakog dana te izloženosti može napraviti pravu razliku.”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: