Podeli vest

Na ceremoniji u Moskvi Sergej Sobjanin danas je zvanično preuzeo dužnosti gradonačelnika glavnog grada Rusije, a prvi mu je čestitao predsednik Vladimir Putin.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

“Zadovoljstvo mi je da vam lično čestitam na preuzimanju funkcije gradonačelnika Moskve. Na prošlim izborima za vas je glasalo više od 75 odsto birača. Ovako visok nivo poverenja ubedljivo dokazuje široku podršku Moskovljana, njihovo odobravanje vaše inicijative, planove i, što je najvažnije, rezultate rada“, rekao je Putin na ceremoniji inauguracije, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, u Moskvi se dosledno stvara progresivno, udobno okruženje, a grad je značajno ispred mnogih drugih svetskih prestonica. Ruski predsednik rekao je da očekuje da će zajednički rad moskovskih vlasti i ruske vlade i dalje biti uspešan, uključujući prenošenje iskustva u transportnoj komponenti u regione.

“Na osnovu iskustva prestonice, nastavićemo da modernizujemo infrastrukturu transportnog sistema svih regiona Rusije“, rekao je Putin i dodao da su to nove mogućnosti za građane i podsticaji za ekonomiju, industriju i jačanje tehnološkog suvereniteta Rusije. Ceremonija inauguracije održana je u koncertnoj dvorani Zarjađe.

Pošto mu je Putin čestitao u salu su unete zastave Rusije i prestonice, obeležja gradonačelnika i povelja grada Moskve.

Predsednica Gradske izborne komisije Moskve Olga Kirilova proglasila je izbore za gradonačelnika važećim i pozvala Sobjanjina da položi zakletvu u kojoj je on, pored ostalog, naveo da će poštovati Ustav i savezno zakonodavstvo i voditi računa o prosperitetu grada. Svečanosti su prisustvovali patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, ministri moskovske vlade, narodni poslanici, guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov, kulturni i društveni aktivisti. Izbori za gradonačelnika Moskve održani su od 8. do 10. septembra, izlaznost je bila 42,5 odsto.

Prema konačnim rezultatima, Sobjanin je dobio 76,39 odsto glasova, a za njega je glasalo 2.499.114 ljudi. Sobjanin je prvi put postao gradonačelnik Moskve u oktobru 2010. godine, nakon što je Jurij Lužkov, koji je obavljao ovu funkciju 18 godina, smenjen zbog gubitka poverenja predsednika.

Na neposrednim izborima za gradonačelnika u septembru 2013. Sobjanin je dobio 51,37 odsto glasova, a pet godina kasnije ponovo je izabran, pobedivši sa rezultatom od 70,17 odsto. Izlaznost je tada bila 30,96 odsto.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: