Podeli vest

Glavni cilj Rusije u Ukrajini za tekuću godinu ostaje potpuno zauzimanje Donjecke i Luganske oblasti, navodi se u izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISW).

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Pozivajući se na ukrajinske zvaničnike, analitičari ISW napominju da o tome posebno svedoči plan ofanzivne operacije, koja bi trebalo da počne u leto 2024. godine.

Eksperti podsećaju da je tezu da Rusija planira da zauzme sve teritorije Donjecke i Luganske oblasti potvrdio i komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Pavljuk.

Prema njegovim rečima, ruska vojska će takođe pokušati da zauzme region Zaporožja ako uspe da zauzme Donbas. Pavljuk je naveo da ruske snage takođe imaju plan da zauzmu Harkov i Sumi, ali je napomenuo da je još uvek nejasno koliko je ozbiljan taj plan i da li će Rusija uspeti da zauzme oba grada.

On je dodao i da ukrajinske snage čine sve što je moguće da zaustave pokušaje Rusije da zauzmu Časov Jar, ali je napomenuo da ruske snage imaju artiljerijsku prednost 10 prema 1 nad ukrajinskim snagama i „potpunu vazdušnu nadmoć“.

Izveštaj ISW citira i reči Vadima Skibickog, zamenika šefa ukrajinskog GUR-a, koji je izjavio da Kremlj nije odustao od planova da zauzme oblast Donjecka i Luganska.

Analitičari smatraju da će Rusima biti teško da zauzmu Harkov, ali ruska ofanzivna operacija u toj oblasti će verovatno privući i učvrstiti ukrajinske snage iz drugih oblasti linije fronta.

Što se tiče Časovog jara, Skibicki je napomenuo da ruske snage neće moći da ga zauzmu u bliskoj budućnosti, iako je to verovatno pitanje vremena, što je u skladu sa procenom analitičara ISW.

Izveštaj ISW citira i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je nedavno izjavio da je Ukrajina fokusirana na pravac Avdejevke, gde Rusija u poslednje vreme vrši stalni pritisak na položaje Oružanih snaga Ukrajine.

Zelenski je istakao da ruska vojska planira da intenzivira ofanzivu u leto 2024. godine i dodao da se Ukrajina već suočila sa „novom etapom rata”.

Institut za proučavanje rata procenjuje da, iako su prve pošiljke američke vojne pomoći stigle u Ukrajinu ranije ove nedelje, verovatno će biti potrebno još nekoliko nedelja pre nego što zapadno oružje i municija u potpunosti stignu do oblasti fronta.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: