Podeli vest

Kada je reč o mentalnom zdravlju, vrlo često nismo u stanju da prepoznamo određene simptome koji ukazuju na problem. Dok je kod fizičkog zdravlja osećanje bola alarm, kod mentalnog zdravlja stvari stoje drugačije, a ovo je šest “simptoma” na koje bi trebalo da obratite pažnju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Osećaj umora, pad energije ili osećaj stresa i preopterećenosti se dešavaju svima, ali ako ovi simptomi potraju, mogli bi biti znak nečeg drugog.

Suočeno sa profesionalnim prezaposlenošću , intenzivnim ličnim brigama ili gomilanjem značajnih događaja, više ne rizikuje samo telo da pokaže znake umora , već i um.

Međutim, kada ne obraćamo pažnju na znake mentalne iscrpljenosti , možemo doći do tačke preloma i prouzrokovati veću štetu.

Zbog toga je psiholog Michaela Dunbar podelila objavu na Instagramu u kojoj navodi različite znakove mentalne iscrpljenosti:

Demotivacija : bilo da se javlja na ličnom ili profesionalnom nivou, mentalna iscrpljenost može učiniti da izgubimo motivaciju i interesovanje čak i za događaje, projekte ili aktivnosti koje nam obično pružaju uzbuđenje i zadovoljstvo.

Napadi anksioznosti : Ponekad se bez razloga pojavljuju napadi anksioznosti ili panike. Manifestuju se kao ubrzani rad srca, drhtavica, kratak dah, vrtoglavica ili pojačano znojenje.

Problemi sa spavanjem : mentalna iscrpljenost se može manifestovati kao nesanica ili duže vreme za spavanje .

Distanca : na društvenom nivou, uprkos afinitetima i uobičajenoj bliskosti sa određenim ljudima, možemo osetiti distancu od naših voljenih, činjenicu da više nismo tako intimni i da smo više odvojeni.

Razdražljivost : tokom mentalne iscrpljenosti, lakše se razdražujemo i gubimo strpljenje brže nego inače.

Teško varenje : iako može biti teško da shvatimo nivo stresa, stomak je dobar pokazatelj. Bol u stomaku, nadimanje i refluks želuca mogu biti uzrokovani mentalnom iscrpljenošću.

Svi ovi znaci su ozbiljan alarm da je potrebno potražiti savet stručnjaka, jer se svi ovakvi problemi mogu prevazići. Ljudi, na žalost, često zanemaruju ova ozbiljna stanja koja kasnije dovode do ozbiljnijih posledica, pa je prema rečima psihologa, jako važno da, osim zdravlja tela, pažljivo posmatrate i simtome koje ukazuju na poremežaj mentalnog zdravlja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: