Podeli vest

Američka radna grupa za zaštitu životne sredine i zdravlja ljudi izdvojila je 12 vrsta voća i povrća koje sadrže najviše pesticida dala preporuke šta treba uraditi pre konzumacije

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Skoro 75 odsto neorganskih svežih proizvoda koji se prodaju na pijacama mogu sadržati ostatke potencijalno štetnih pesticida. Ovi ostaci najčešće se nalaze u sledećem voću i povrću

  • Jagode
  • Spanać
  • Zeleni kelj, ogrlica i senf
  • Breskve
  • Kruške
  • Nektarine
  • jabuke
  • Grožđe
  • Bela i ljuta paprika
  • Trešnje
  • Borovnice
  • Boranija

4 načina da smanjite izloženost pesticidima

Da biste smanjili šanse za izlaganje pesticidima iz proizvoda koje jedete, američka zdravstvena organizacija predlaže:

  • Koristite sapun i toplu vodu za pranje ruku najmanje 20 sekundi pre i posle rukovanja svežim proizvodima
  • Isperite voće i povrće pre nego što ih ogulite kako biste smanjili šanse da prljavština i bakterije dospeju na vaš nož sa proizvoda
  • Očistite svoje čvrste proizvode kao što su krastavci i dinje čistom četkom za povrće
  • Osušite svoje proizvode, da biste smanjili bakterije, koristeći čistu krpu ili papirni peškir


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: