Podeli vest

Izreka “Smeh je lek” ima i svoje naučno utemeljenje. Smeh je lekovit jer umanjuje hormone stresa kao adrenalin i kortizol, a oslobađa koktel hormona raspoloženja uključujući serotonin i dopamin, i izaziva nalet endorfina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

muzika sreća
Foto: Shutterstock

U skladu sa naučnim istraživanjima i ustanovljena je terapija smehom, a mnoge svetske kompanije poput Tesle, Oranža, pa čak i francuske Pošte angažuju u kriznim periodima instruktore za terapiju smehom, kako bi opustili zaposlene i tako podigli njihovu produktivnost.

Naučnici kažu  da smeh ubrzava rad dijafragme i cirkulacije krvi. Zbog toga se mnoge bolesti brže leče uz terapiju smehom.

Kako navode, 10 do 15 minuta smeha u jutarnjim časovima ima efekat da se tokom čitavog dana osećamo sveže i raspoloženo, a trenutno ne postoji lek koji može dati tako pozitivne rezultate.

Smejući se, udišemo više kiseonika, i time postižemo efekat kao pri vežbanju aerobika. Smeh pomaže u borbi sa depresijom, nesanicom i anksioznošću.

Otkriveno je i da humor aktivira delove mozga povezane sa otpornošću i blagostanjem kod dece. Smeh, takođe, povećava nivo relaksacije organizma i smanjuje tremu, dovodi do pozitivnog stava prema životu i povećava samopouzdanje.

Istraživanje je takođe pokazalo da smije pozitivno utiče na bolove. Ispitanici koji su se smejali istakli su o manjem intenzitetu bolova nakon izloženosti bolnom nadražaju u odnosu na ispitanike koji se nisu smejali. Ovaj učinak može biti povezan sa otpuštanjem endorfina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ ODBRANIO TITULU NA VIMBLDONU

Španski teniser Karlos Alkaraz osvojio je drugi uzastopni pehar na Vimbldonu pošto je u reprizi prošlogodišnjeg finala ponovo pobedio Novaka…