Podeli vest

Dugo sedenje za računarom ostavlja brojne posledice na organizam, a jedan položaj tela šalje signal koji vas čini pospanim

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

KOMPJUTER
Foto: Pixabay

Kompjuteri su postali deo naša svakodnevice, a oni koji dugo sede za računarom već znaju gotovo nepobedivi osećaj pospanosti nakon nekoliko sati rada.

Kod rada na računaru najbitniji je položaj tela. Telo se uvek prilagođava računaru i našem fokusu, zato je važno da svoj laptop pozicionirate na pravo mesto.

Laptop nikada ne držite tako da vam ekran bude ispod nivoa očiju. Zbog takvog položaja, telo se naginje napred i na dole, a taj stav ne samo da izaziva pospanost već loše utiče na vašu kičmu.

Stolicu bi uvek trebalo da podesite tako da bude na dovoljnoj visini da bi vaš računar bio u nivou ili malo iznad vaših očiju.

Tokom rada napravite kratku pauzu i sagledajte prostor u kome se nalazite.

Duga fokusiranost na ekran bez prekida neće dovesti do toga da brže završite posao, već će umanjiti vašu produktivnost.

Takva fokusiranost utiče i na proces našeg disanja, pa se u pauzama naslonite na stolicu, blago zatvorite oči rukama i koncentrišite se na disanje.

Dinamika od 45 minuta rada i pet minuta pauze, u kojoj ćete prošetati ili isprobati vežbe disanja, značajno će unaprediti vašu produktivnost.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: