Podeli vest

Rusija ne pokušava da zloupotrebi prijateljske odnose sa Srbijom, izjave zvaničnika nikome ne daju povod da se Moskvi prebacuje suprotno, rečeno je RIA Novostima u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

mihajlovic zorana
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Povodom izjave potpredsednice Vlade i ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorane Mihajlović koja je ocenila da ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov svojim izjavama zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući da pokaže da Srbija podržava napad Rusije na Ukrajinu, u ruskom MSP je rečeno da ocene i izjave ruskih zvaničnika nikome ne daju povod ni pravo da Rusiju optužuje za pokušaje zloupotrebe tradicionalno prijateljskih, poštenih odnosa sa Srbijom, koji se, kako je navedeno, “postojano grade na ravnopravnosti, poštovanju i međusobnom razumevanju”.

U ruskom ministarstvu, komentarišući izjavu Mihajlovićeve, ocenjuju da je „po svemu sudeći, Mihajlović slabo upućena u realnost” odnosa dve zemlje.

“Sa Srbijom imamo puno međusobno razumevanje o aktuelnim pitanjima međunarodne agende. U kontaktima sa partnerima otvoreno iznosimo naše viđenje situacije u Ukrajini u kontekstu specijalne vojne operacije. Poštujemo težnju Beograda da u ovim teškim uslovima održi uravnoteženu i, što je najvažnije, nezavisnu politiku”, rečeno je u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Kako je navedeno, „takav uravnotežen pristup ogleda se u uzdržanom odnosu rukovodstva Srbije prema politici sankcija Zapada, principijelnoj nespremnosti da u njoj učestvuje na štetu sopstvenih interesa”.

„Naravno, reč je o suverenom izboru, sa kojim, inače, na Zapadu ne mogu da se pomire i, za razliku od nas, pokušavaju da izvrše pritisak na Srbe”, rečeno je u ruskom MSP-u.

Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je 24. avgusta, nakon posete ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina Moskvi i njegovog sastanka sa Lavrovom, da Lavrov svojim izjavama zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući da pokaže da naša zemlja podržava napad Rusije na Ukrajinu, iako se Srbija jasno odredila prema tom sukobu glasanjem za rezoluciju UN kojom se osuđuje rat.

Kako je objavljeno na sajtu ruskog MSP, Lavrov je pre sastanka sa Vulinom rekao da su Rusija i Srbija dosledno privržene principima nedeljivosti i ravnopravnog karaktera bezbednosti, koji obavezuju sve zemlje da ne jačaju svoju bezbednost na račun drugih. Takođe je rekao da Zapad, na čelu sa SAD, vodi politiku koja je usmerena na podrivanje svih principa osiguranja evropske bezbednosti dogovorenih u okviru OEBS i dodao da Zapad vodi politiku ukidanja svojih obaveza, “i na Balkanu, i u situaciji u Ukrajini koju je isprovocirao Zapad,.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: