Sve je spremno za početak školske godine, koja za oko 760.000 učenika osnovnih i srednjih škola počinje regularno u četvrtak, 1. septembra

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

škola
Foto: Pixabay

Načelnik Školske uprave za grad Beograd Dragan Filipović rekao je Tanjugu da u Beogradu u prvi razred osnovne škole polazi oko 17.000 đaka, a na nivou Republike 65.000 i da se unazad 10 dana vode intenzivni sastanci na nivou opština kako bi se u četvrtak svi učenici našli u školskim klupama.

Filipović je naveo da preporuke za nošenje maske i dalje postoje, kao i da se škole moraju provetravati i vršiti dezinfekcija svih prostorija više puta u toku dana.

Kada je reč o ekskurzijama, Filipović je poručio da je na snazi Pravilnik od prošle godine, u kome se navodi da učenici osnovnih i srednjih škola ekskurzije treba da izvode u Srbiji.

“Eventualno za učenike srednjih škola je omogućena poseta Republici Srpskoj i ono što se može organizovati, uz jedan dobar način praćenja za srednjoškolce u završnoj godini, jesu ekskurzije u inostranstvu”, rekao je Filipović.

On je, odgovarajući na pitanje o zahtevima sindikata za povećanje plate i smanjenje broja učenika u odeljenju, rekao da ministar Branko Ružić sa svojim timom nedeljama unazad vodi pregovore i da se Ministarstvo finansija izjasnilo da će u januaru biti povećanje zarada za sve prosvetne radnike u iznosu od 12,5 odsto.

Kada je reč o smanjenju broja učenika u odeljenju, Filipović navodi da više od 60 odsto škola u Srbiji radi sa manjim brojem učenika – do 30 đaka, a da svega 1,1 odsto škola ima 30 i više od 30 učenika.

“Ukoliko škola upiše 64 prvaka, ona ne upisuje 32 učenika u odeljenju, već automatski ima mogućnost da upiše tri odeljenja, i to pravo koriste škole, a Ministarstvo u tom smislu izlazi u susret”, rekao je Filipović.

Kazao je da pojedine škole zbog prostornog kapaciteta nisu u mogućnosti da prime novo odeljenje, ali da se u tom slučaju škola obraća Školskoj upravi koja daje saglasnost za povećan broj učenika u odeljenju.

“To je do 33 učenika i to je neki maksimum”, dodao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: