Podeli vest

U Srbiji je, prema podacima Infostuda, smanjen broj oglasa za posao u 2023. godini za šest odsto u odnosu na prethodnu godinu, a najveća kriza pogodila je tržište IT sektora.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BIZNIS SAJT
Foto: Pixabay

Posmatrajući celokupno tržište rada, prošle godine je objavljeno 71.715 oglasa za posao, a sektor IT doživeo je pad u broju objavljenih pozicija za čak 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu, objavio je Infostud.


S druge strane, primetan je porast broja jedinstvenih kandadata za 14 odsto, gde je posao u prethodnoj godini tražilo 278.116 ljudi.Najviše raspisanih pozicija bilo je u oblasti trgovine i prodaje, IT, mašinstva, administracije i magacina.


Kada je reč o specifičnim radnim pozicijama najviše mogućnosti za zaposlenje imali su prodavci, magacioneri, vozači, radnici u proizvodnji, administrativni radnici i komercijalisti.


Istraživanje je pokazalo da je kandidatima visina plate presudan faktor prilikom odabira poslodavca, a prilikom analize najtraženijih pozicija zaključuje se da su se nuđene zarade kretale od minimalca do nekoliko hiljada evra.
Prodavcima je ponuđena plata i do 250.000 dinara, a komercijalistima do 350.000 dinara.
Kod ove dve pozicije specifičan je iznos maksimalne zarade u zavisnosti od dodatnog procenta od prodaje koji se ostvari na osnovnu zaradu.

Magacioneri su mogli da zarade do 150.000 dinara, a administrativnim radnicima je bilo ponuđeno maksimalno 180.000.
Kada je reč o vozačima u drumskom teretnom transportu, za njih su pojedinačni poslodavci bili spremni da izdvoje čak 350.000 dinara, navedeno je u saopštenju.


Kako se navodi, deficit je i dalje najviše uočljiv među zanatskim i niže kvalifikovanim zanimanjima, pa je poslodavcima bilo najteže da nađu radnike za pozicije poput mesara, mehaničara, frizera, pekara, metalostrugara, stolara i vodointalatera.


Mesari i metalostrugari su imali mogućnost da zarade do 120.000 dinara mesečno, frizeri i pekari do 200.000, mehaničari do 240.000, a za vodoinstalatera je ponuđena zarada u iznosu od čak 250.000 dinara.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

Vest nije pronadjena

POGLEDAJTE JOŠ