Podeli vest

Veštačka inteligencija osvaja CES u Las Vegasu: od pametnih toalet sedišta preko inteligentnih televizora do motorizovanih kolica.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay


Na sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu, fokus je na jednoj temi: veštačka inteligencija (AI). Od uvođenja tekstualnog robota ChatGPT pre nešto više od godinu dana, po prvi put je postalo jasno na sajmu tehnologije gde AI još uvek može da se koristi.

Samsung predstavlja frižider koji, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, može da predlaže recepte na osnovu hrane u njoj. Takođe ima funkciju alarma za datum isteka proizvoda, prenosi Blick.

AI kuvar i barista

Nekoliko provajdera takođe želi da minimizira rad ljudi u kuhinji. Proizvođači poput Brisk-a nude pametan roštilj koji samostalno peče meso. ChefAI friteza može automatski detektovati hranu. A za samo 369 dolara, inteligentna mašina meša pravo piće. Međutim, robot koji počisti ceo nered nakon kuvanja bio bi još praktičniji.

AI takođe igra sve važniju ulogu u dnevnoj sobi. Mnogi proizvođači žele da poboljšaju iskustvo gledanja uz pomoć tehnologije. LG, na primer, može da učini da zamućeni objekti u pozadini izgledaju oštrije sa svojim novim modelima televizora. Samsung, s druge strane, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, omogućava gledanje TV serija u 8K rezoluciji, čak i ako su stare i pikselizovane. Pored toga, sistem detekcije lopte zasnovan na veštačkoj inteligenciji obezbeđuje da lopta ili pak budu vidljiviji tokom sportskih prenosa.

AI je u kolicima

Ako ne želite da vas uznemiravaju dok gledate TV, možete nabaviti inteligentnog robota od LG-a ili Samsung-a. Oni mogu zabavljati i hraniti psa ili mačku. I Samsung-ov Ballie i LG-jev robot takođe mogu da kontrolišu povezani dom, da pale i gase svetla i, u slučaju LG-a, čak i da obaveste hitne službe.

Da ne biste dobili četvrtaste oči, vreme je da izađete na svež vazduh. AI pomaže i ovde: početni Glukkind nudi kolica sa veštačkom inteligencijom. Zahvaljujući kamerama, kolica upozoravaju na opasnosti u okolini i prepoznaju roditelje na osnovu njihovog lica, tako da samo oni mogu da guraju kolica. Ali ni to nije neophodno, jer su kolica motorizovana i mogu automatski da prate roditelje ili da ljuljaju dete da spava. Međutim, luksuz ima cenu: 3.300 dolara.

AI dvogled za 4600 evra

Ako treba da odvojite trenutak, možete sedeti na novoj AI toaletnoj dasci kompanije Kohler. Zahvaljujući vezi sa Amazon Aleka i Google Assistant-om, možete da ćaskate sa posudom i kontrolišete funkcije bidea. 

Za ljubitelje ptica, Svarovski je na CES-u predstavio novitet: pametni dvogled koji može prepoznati vrste ptica koje se posmatraju zahvaljujući AI. Takođe možete da snimate fotografije i video zapise direktno dvogledom. Cena je oko 4600 evra.

A za one koji su napeti zbog toliko veštačke inteligencije, francuska kompanija Capsik Robotics nudi pravo rešenje. iIU robot analizira telo u realnom vremenu koristeći veštačku inteligenciju, dok robotska ruka primenjuje najbolju tehniku masaže.

Ovo kaže AI gatara

Na kraju dana idemo u krevet, a veštačka inteligencija je i ovde sveprisutna. Jastuk za kretanje detektuje hrkanje i može da pomeri glavu u drugi položaj dok spavate zahvaljujući područjima na naduvavanje. Ista kompanija takođe nudi AI dušek koji može analizirati san. Cena je 8000 dolara.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: