Podeli vest

Prema proračunima istraživača tržišta, Apple je po prvi put završio godinu dana kao najveći svetski provajder pametnih telefona. Sa 234,6 miliona iPhone-a, američka kompanija je izbacila Samsung sa prvog mesta u 2023. posle više od deset godina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Analitička firma IDC objavila je ovo u utorak uveče. Samsung je prodao 226,6 miliona pametnih telefona.

Apple je uspeo da poveća prodaju za 3,7 odsto na tržištu koje se smanjilo za dobra tri procenta ukupno, dok je prodaja Samsunga pala za 13,6 odsto. Dva najveća provajdera pametnih telefona Ksiaomi i Oppo takođe su zabeležila pad, dok je njihov konkurent Transsion, koji je prvenstveno aktivan u Africi, porastao za dobrih 30 odsto na petom mestu, prenosi Blick.

U božićnom tromesečju, tradicionalno najvažnijem vremenu za Apple-ovo poslovanje sa novim modelima, prodaja iPhone-a porasla je za 11,6 odsto na 80,5 miliona uređaja, prema IDC-u. S druge strane, Samsungova prodaja pala je za oko jedanaest procenata na 53 miliona pametnih telefona.

Sa iPhone-om 2007. godine, Apple je postavio kurs za moderni pametni telefon. Grupa nije uključena u segment niskih cena – koji joj je uvek donosio visok profit, ali je ograničavao prodaju. Konkurentski Google operativni sistem Android, koji internet kompanija stavlja na raspolaganje različitim proizvođačima, ima ukupan tržišni udeo od oko 80 odsto.

Samsung je zamenio Nokiju na vrhu tržišta pametnih telefona 2011. godine i od tada je broj jedan iz godine u godinu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ:

FK PARTIZAN POČEO PRIPREME

Fudbaleri Partizana počeli su danas pripreme za novu sezonu, predvođeni novim-starim trenerom Aleksandrom Stanojevićem.