Podeli vest

Crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme, danas je na snazi u Pomoravlju, istočnoj Srbiji, jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Republički hidroemeteorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će od danas najtoplije biti na jugu zemlje, gde će uz pretežno sunčano vreme maksimalne temperature dostizati u većini mesta od 33 do 38 stepeni Celzijusa

U ostalom delu zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno. U severnim, a delom i u centralnim krajevima će sa čestim prodorima malo svežijeg vazduha iz srednje Evrope temperature biti niže za 4 do 7 stepeni, a uz lokalni razvoj oblačnosti, biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom, ponegde praćene gradom i olujnim vetrom.

Najveća verovatnoća za pojavu nepogoda je u danas krajem dana i tokom noći, kao i u petak i subotu posle podne i uveče.

U Beogradu danas najviša dnevna temperatura oko 36 stepeni Celzijusa, dok će u narednim danima biti manje toplo.

Poseban oprez za decu

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i UNICEF izdali su uputstvo za roditelje kako da zaštite decu u uslovima visokih spoljnih temperatura, posebno kada su u pitanju mlađa deca kod kojih još nije stabilizovana termoregulacija i postoji povećan rizik od toplotnog udara.

U “Roditeljskom vodiču za jako toplo leto” koji je izrađen uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije preporučuje se da novorođenčad, odojčad i stariju decu treba izvoditi napolje u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima, a ne savetuje se izlazak napolje u najtoplijem delu dana, od 10 do 17 časova.

Prilikom izlaska iz kuće, dodaju, dete obući u komotne komade odeće od prirodnih materijala (pamuk, lan) i obavezno mu staviti pamučnu kapu ili šešir, a uvek poneti flašicu sa vodom i često ponuditi dete da popije makar gutljaj-dva (umesto vode može i blaga limunada).

Simptomi toplotnog udara kod dece

“Toplotni udar mogu da najave nespečifični simptomi, koji podsećaju na virusnu infekciju. Pre nego što se pojave simptomi toplotnog udara, deca često pokazuju blaže znake toplotne iscrpljenost, poput glavobolje, mučnine, vrtoglavice, zujanja u ušima.

Glavni simptom toplotnog udara je porast telesne temperature zbog brzog i prekomernog zagrevanja tela, tako da za svega pola sata temperatura može da poraste na preko 40 stepeni. Simptomi toplotnog udara mogu imati i fatalne posledice”, upozorava se vodiču.

Kada je reč o simptomima, oni mogu biti specifični za uzrast deteta te se navodi da se kod dece do pet godina treba obratiti pažnju ukoliko se pojavi intenzivna uznemirenost i glasan plač nakon kojih sledi umor i pospanost, izostanak znojenja uprkos velikoj vrućini, odbijanje unosa tečnosti, kao i pojava konvulzija – grčeva u stomaku i mišićima.

Takođe, treba obratiti pažnju ukoliko dete povraća, ima ubrzano disanje, ubrzan puls, jako visoku telesnu temperaturu, kao i gubitak svesti.

Uvlačenje mekog dela na glavi novorođenčeta/odojčeta, vrelina kože ruku i nogu na dodir i crvenilo kože lica takođe mogu biti simptomi toplotnog udara kod dece mlađe od pet godina, a treba obratiti pažnju i ukoliko po premeštanju novorođenčeta/odojčeta u hlad ekstremiteti naglo postaju hladni i nastaje drhtavica. Kada je reč o deci starijoj od pet godina, treba obratiti posebnu pažnju u slučaju da je koža suva i topla i da se dete ne znoji, kao i na pojavu jake glavobolje, nejasno govori, ubrzano diše, ima ubrzan puls, nesvesticu i gubitak svesti.

Takođe, kao simptom toplotnog udara mogu se javiti i dijareja, grčevi u telu, visoka telesna temperatura (do 40 i više stepeni), zatim zujanje u ušima, zbunjenost (dete deluje konfuzno) kao i osip po koži.

Šta ako dete doživi toplotni udar?

U slučaju toplotnog udara kod dece svih uzrasta, kako se navodi u Vodiču, neophodno je odmah pozvati lekara/hitnu pomoć ako postoji i sumnja na toplotni udar, a do ukazivanja stručne pomoći, dete odmah skloniti u hladovinu ili izvesti iz pregrejane prostorije, automobila ili drugog prevoznog sredstva.

Ako je moguće, dete smestiti u adekvatno klimatizovanu ili zamračenu i dobro provetrenu prostoriju.

“Raskomotiti dete – skinuti mu svu suvišnu odeću, odmah mu ponuditi tečnost – najbolje vodu, ukoliko stanje to dozvoljava. Dete umiti ili istuširati mlakom vodom, a ukoliko voda nije dostupna, izložiti ga strujanju vazduha (npr. rashlađivanje ventilatorom). Na glavu staviti komadiće leda umotane u platno ili hladne obloge”, navodi se u preporukama.

Naglašavaju da čak i nekoliko nedelja nakon oporavka od toplotnog udara dete je osetljivo na visoke temperature, pa se savetuje boravak u rashlađenim prostorijama kao i smanjena fizička aktivnost. Posebno upozoravaju da decu nikako ne treba ostavljati u automobilu i drugim vozilima na suncu, čak ni nekoliko minuta.

Temperatura tela deteta raste tri do pet puta brže nego kod odraslih, a u vozilu temperatura vazduha može da za samo 10 minuta poraste za čak 20 stepeni te kada dete tokom vrelih letnjih dana ostane u vozilu, njegova telesna temperatura brzo raste pa je moguć i fatalan ishod u roku od nekoliko minuta.

“Nikada ne ostavljajte dete u vozilu bez nadzora, čak i ako su prozori delimično otvoreni ili motor radi, a klima uređaj uključen. Neka vam postane navika da proverite celo vozilo, napred i pozadi, pre zaključavanja vrata i odlaska. Čuvajte ključeve automobila van domašaja deteta i naučite decu da vozilo nije igralište, a uvek zaključavajte vrata i prtljažnik svog automobila, tokom cele godine, kako deca ne bi mogla da uđu u vozilo bez nadzora. Ako vidite dete samo u zaključanom automobilu, odmah ga izvucite, pozovite hitnu pomoć i rashladite”, navodi se u vodiču.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: