Tri džinovske pande iz Nacionalnog zoološkog vrta u Vašingtonu – Mei Sjang, Tien Tien i njihovo mladunče Sjao Ći Đi – odleteli su u sredu nazad u Kinu, u trenutku diplomatskih napetosti između dve zemlje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana, File

Tri džinovske pande iz Nacionalnog zoološkog vrta u Vašingtonu – Mei Sjang, Tien Tien i njihovo mladunče Sjao Ći Đi – odleteli su u sredu nazad u Kinu, u trenutku diplomatskih napetosti između dve zemlje.

U Severnoj Americi sada ostaje samo nekoliko džinovskih pandi. Pande Mei Sjang i Tien Tien, starosti 25 i 26 godina, došle su u SAD 2000. godine i od tada su bile u zoo-vrtu u Vašingtonu. Dobili su mladunče Sjao Ći Đi, što u prevodu znači “malo čudo” 2020. godine.

U sredu su se sve troje ukrcali na let koji će trajati 19 sati u kargo avionu. Nacionalni zoo-vrt u Vašingtonu potrošio je milione dolara tokom godina kako bi pande imale zdrav život, a kineskim konzervatorima je plaćao 500.000 dolara godišnje, pokazuje ugovor zoo-vrta, prenosi Glas Amerike.

Njihov povratak u Kinu je očekivan i bio je definisan dogovorom kada su dovedene u Ameriku. Ail, mnogi sada odlazak tri pande vide kao simbol aktuelnih napetosti između Istoka i Zapada. Kineska vlada voli da pozajmljuje pande zemljama sa kojima su joj odnosi u usponu, kao oblik “meke moći”, kaže Kurt Tong, partner u konsultantskoj kući Azija grup.

Odnosi Vašingtona i Pekinga su godinama zategnuti zbog neslaganja u domenu trgovine, ljudskih prava, statusa Tajvana.

Prema Tongovim rečima, ne iznenađuje to što su vlasti u Kini samo pustile da ugovor sa američkim zoo-vrtom istekne.

Posetioci zoo vrta u Vašingtonu mogli su da se pozdrave sa pandama tokom celog septembra, u okviru specijalnih događaja, i to su učinile hijade ljudi. Pande iz zoo vrta u Atlanti u Džordžiji biće vraćene u Kinu 2024. pa će panda Ćin Ćin u Meksiko Sitiju ostati jedini na kontinentu. Prve pande su došle u američke zoo-vrtove 1972, nakon čuvene posete tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona Kini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: