Podeli vest

Fragmenti virusa ptičjeg gripa pronađeni su u petini uzoraka mleka testiranih u SAD, saopštila je američka Agencija za hranu i lekove (FDA).

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

Foto:Pixabay

Iako prisustvo tragova virusa u mleku ne ukazuje nužno na rizik za potrošače, potrebni su dodatni testovi kako bi se potvrdilo da li je prisutan patogen i da li je infektivan, navodi FDA.

Dodaje se da bi to odredilo da li postoji bilo kakav rizik od bolesti povezanih s konzumiranjem proizvoda. Kako piše Blumberg, početni rezultati studije su konkretan pokazatelj kako se virus, koji je ubio milione ptica širom sveta, brzo širi među kravama na američkim farmama, izazivajući zdravstvene i bezbednosne probleme u lancu ishrane.

FDA je navela da postoji da je procenat pozitivnih testova veći u mleku koje dolaze sa područja gde su zaražena stada. Američko ministarstvo poljoprivrede je potvrdilo 33 zaražena stada u osam saveznih država, uključujući Teksas, Kanzas, Mičigen i Ohajo. Američke vlasti ponavljaju da je rizik za ljude nizak.

Ove godine, u SAD je identifikovana samo jedna osoba koja je bila zaražena ptičjim gripom, a nije bilo prenosa sa čoveka na čoveka. Osoba koja je imala direktni kontakt sa zaraženom stokom imala je samo blage simptome.

“Studije o prodaji mleka, bar za sada, nisu pokazale indikatore koji bi promenili našu procenu da je komercijalna proizvodnja mleka sigurna”, navodi FDA.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: