Podeli vest

Papa je povao na pokretanje “ozbiljne istrage” takozvanih rezidencijalnih škola i pružanje veće pomoći kako bi se pomoglo preživelima i potomcima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

papa franja

Papa Franja danas je ispunio obećanje da će se izviniti starosedelačkom stanovništvu Kanade u njihovoj domovini zbog uloge crkve u školama u kojima su deca starosedelaca zlostavljana, nazivajući prisilnu kulturnu asimilaciju “zlom” i “katastrofalnim greškom”.

Govoreći u Maskvakisu u Alberti, nedaleko od mesta gde su se nekada nalazile dve ozloglašene škole, papa se izvinio zbog hrišćanske podrške kolonizatorskom mentalitetu tog vremena, preneo je Rojters.

Pozvao je na pokretanje “ozbiljne istrage” takozvanih rezidencijalnih škola i pružanje veće pomoći kako bi se pomoglo preživelima i potomcima.

“Sa stidom i nedvosmisleno, ponizno molim za oproštaj za zlo koje su počinili toliki hrišćani protiv starosedelačkih naroda”, rekao je papa Franja u obraćanju vođama Prvih nacija, Metisima i Inuitima.

Papa boravi u Kanadi u okviru, kako je rekao, “hodočašća pokajanja”, da bi se izvinio za zlostavljanje dece starosedelaca, koja su prisilno dovođena u škole koje su uglavnom vodili katolički sveštenici.

Između 1881. i 1996. godine više od 150.000 dece starosedelaca odvojeno je od svojih porodica i dovedeno u škole, a cilj tih ustanova je bio da asimiliraju autohtonu decu.

Mnoga deca su izgladnjivana, premlaćivana i seksualno zlostavljana u sistemu koji je Kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala “kulturnim genocidom”.

Iako su kanadski lideri znali da veliki broj dece umire u tim školama od 1907. godine, ovo pitanje je došlo u prvi plan tek kada su prošle godine otkriveni neobeleženi grobovi u blizini škola, podseća Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: