Podeli vest

Sto pedeset treći dan rata u Ukrajini. Zeleski optužuje Rusiju za teror u Evropi, Zaharova trvrdi da EU isporukom oružja zatvara oči pred korupcijom

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Shutterstock

predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom video obraćanju danas optužio Moskvu da koristi ograničenja u snabdevanju gasom kako bi nanela, kako tvrdi, teror u Evropi i pozvao Evropsku uniju da pristane na strože sankcije Rusiji.

“Sve ovo Rusija radi namerno da bi što više otežala Evropljanima da se pripreme za zimu. I to je otvoreni gasni rat koji Rusija vodi protiv ujedinjene Evrope”, rekao je on, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, Rusiju nije briga šta će biti sa ljudima, kako će patiti od gladi zbog blokade luka ili od zimske hladnoće i siromaštva ili od okupacije.

“To su samo različiti oblici terora”, istakao je Zelenski.

Moskvi je bila potrebna “gasna ucena Evrope” da bi pogoršala živote svih Evropljana i to bi trebalo da predstavlja “podsticaj da osmi paket sankcija EU bude znatno jači”, rekao je on.

Zaharova:EU isporukom oruzja UKR zatvara oci pred korupcijom

Evropska unija, nastavljajući da isporučuje oružje Ukrajini, zatvara oči pred totalnom korumpiranošću vlasti u Kijevu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Svih poslednjih pet meseci neprekidnog pumpanja Ukrajine oružjem, na Zapadu su pokušavali da zataškaju nezgodnu istinu o neviđenim rizicima ove politike (nastavka isporuke oružja Ukrajini) za unutrašnju bezbednost Evropske unije i njenih građana”, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, oni su zatvarali oči pred totalnom korumpiranošću vlasti u Kijevu, preneo je Sputnjik.

“Sve se prinosilo na žrtvu ambicijama pojedinih lidera EU i njenih država članica da se nanese što više štete Rusiji”, kazala je Zaharova.

Ona je naglasila da bi sada evropska policija Evropol trebalo da otvoreno prizna da oružje koje se isporučuje Ukrajini “isplivava” u evropskim zemljama i popunjava arsenale lokalnog organizovanog kriminala.

“Nije slučajno da je 11. jula u Moldaviji pokrenut Centar EU za podršku u oblasti unutrašnje bezbednosti i upravljanja granicom, čiji je jedan od ključnih zadataka da spreči krijumčarenje oružja i migranata u Evropsku uniju”, zaključila je Zaharova.

Isporučivanjem oružja i tehnike Ukrajini, Evropska unija nastavlja da ulaže u dalja borbena dejstva, ali svaki pokušaj da se dođe do pobede na bojnom polju je put u propast i za Kijev i za Brisel, smatra Zaharova.

“I pri tom licemerno javno izjavljuje da je navodno pružila Rusiji ”maslinovu grančicu mira”. Svaki pokušaj da se postigne ”pobeda na bojnom polju” je direktan put u propast kako za Kijev tako i za Brisel”, navodi se u komentaru Zaharove.

Portparolka ističe da izdvajanje novca za nabavku naoružanja ukazuje na totalnu nespremnost EU da promoviše političko rešenje u Ukrajini.

“Za nešto više od godinu dana postojanja Evropskog fonda za mir koji je, s obzirom na njegovu upotrebu za isporuku naoružanja, pravilnije nazvati ratnim fondom, na naoružavanje Ukrajine već je bilo potrošeno 2,5 milijardi evra – skoro polovina njenog budžeta obračunata do 2027.”, navela je ona.

Prema njenim rečima, za ratne zločine ukrajinskih oružanih snaga i neonacističkih bataljona, ubijanje civila, žena, starih i dece, uništavanje civilne infrastrukture, uključujući mostove, sponzori iz EU treba da snosi istu odgovornost kao i režim u Kijevu.

Pozar u skladistu nafte u Donjecku posledica UKR granatirana

Veliki požar izbio je u skladištu nafte u Budenovskom okrugu u Donjecku, kao posledica granatiranja ukrajinske vojske, javlja danas agencija RIA Novosti.

Požar, sa plamenima visokim desetine metara, vidi se u nekoliko okruga Donjecka, dok gore rezervoari sa gorivom, a na licu mesta nalaze se pripadnici Ministarstva za vanredne situacije i Narodne milicije DNR, preneo je TAS S.

Za sada, kako navodi ruska agencija, nema prijavljenih žrtava ili povređenih osoba.

Misija DNR u Zajedničkom centru za koordinaciju i kontrolu prekida vatre izvestila je ranije da su ukrajinske snage granatirale Budenovski okrug u Donjecku, koristeći tri granate kalibra 155 milimetara.

Pored toga, kako je navela misija, na različite oblasti Donjecka ispaljeno je 15 raketa Grad i 12 granata kalibra 152 milimetara.

Ukrajina: Ruske snage ponovo gađaju Odesu

Ruske snage ponovo su izvele raketni napad na lučki grad Odesu na jugu Ukrajine, gađajući privatne zgrade u priobalnim selima u ranim jutarnjim satima, prenosi Gardijan pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Načelnik regionalne vojne administracije Sergij Bratčuk rekao je da će objaviti više detalja na Telegramu kasnije danas.

“Raketni napad na Odesu strateškim avionima”, naveo je Bratčuk.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: