Podeli vest

Misi je prisustvovao Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, koga su ruske snage prošlog meseca zarobile, a kasnije pustile na slobodu u razmeni zarobljenika

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

papa
Foto: Tanjug/AP Photo/Alešandra Tarantino

Papa Franja osudio je okrutnost rata u Ukrajini na Uskršnjoj misi bdenja, kojoj je prisustvovao, ali je nije predvodio.

Papa nije predvodio misu verovatno zbog bolova u nogama zbog kojih je smanjio svoje aktivnosti.

Misi je prisustvovao Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, koga su ruske snage prošlog meseca zarobile, a kasnije pustile na slobodu u razmeni zarobljenika.

Italijanski kardinal Ðovani Batista Re zamenio je papu tokom službe, u sklopu koje je održana procesija koja se odvijala na centralnom brodu bazilike Svetog Petra u gotovo potpunom mraku.

Papa je sedeo na velikoj beloj stolici, ali je tokom čitanja jevanđelja stajao.

Papa je izmenio ranije pripremljen tekst da bi ukazao na prisutnost Fedorova, njegove porodice i trojice ukrajinskih parlamentaraca koji su sedili u prvom redu.

Govorio je o “tami rata i o okrutnosti”, prenela je Hina.

“Svi se molimo za vas i sa vama. Molimo jer je toliko patnje. Možemo vam pružiti samo svoje društvo, svoje molitve i poručiti: “budite hrabri, mi smo uz vas”, navodi se u poruci pape Franje.

Završio je izgovorivši “Hrist je uskrsnuo” na ukrajinskom.

Papa Franja bi na Uskršnju neđelju, najvažniji dan u hrišćanckom liturgijskom kalendaru, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, trebalo da služi misu na Trgu svetog Petra, a zatim prenese svoju poruku i blagoslov “Urbi et Orbi” (gradu i svetu).


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: