Podeli vest

Vatikan je danas potpisao sporazum sa nemačkim proizvođačem automobila Folksvagen AG o postepenoj zameni svog voznog parka električnim vozilima kao deo napora Vatikana da smanji emisije ugljenika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

papa
Foto: Tanjug/ AP Photo/Gregorio Borgia

Vatikan je saopštio ranije da namerava da postepeno zameni svoj vozni park električnim vozilima do 2030. godine, da će povećati broj stanica za punjenje na celoj teritoriji i obezbediti da energetske potrebe Vatikana budu obezbeđene isključivo iz obnovljivih izvora.

U saopštenju se ne navode detalji o vrednosti posla niti određen rok za završetak prelaska na električna vozila.

Partnerstvo potpada pod vatikanski plan “Ekološka konverzija 2030”, koji ima za cilj da nastavi sa održivim projektima i tehnologijama bez ugljenika u gradskoj državi od 44 hektara (109 hektara) u centru Rima, prenosi Asošiejted pres.

Papa Franja je brigu o planeti označio kao jedan od prioriteta svog papstva i postaće prvi papa koji će se obratiti na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija COP28 u Dubaiju.

Pre njega, papa Benedikt XVI je bio poznat kao “zeleni papa”, delom zbog svojih inicijativa za održivost u Vatikanu, koje su uključivale postavljanje solarnih panela na glavnu vatikansku salu za audijencije.

U saopštenju se navodi da je vatikanska administracija posvećena razvoju tehnologija sa nultom emisijom i održivim transportnim projektima kako bi smanjila ugljenični otisak svog voznog parka.

Vatikan je nemačkog proizvođača označio kao “glavnog strateškog parnera za projekat renoviranja državnog voznog parka”, napominjući da partnerstvo sa Folkvagenom i njegovim brendom Škoda uključuje srednjoročne i dugoročne zakupe.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: