Podeli vest

Papa Franja izjavio je da je Katolička crkva otvorena za svakoga, uključujući i homoseksualce, i da je dužna da im pomaže u duhovnim pitanjima, ali unutar okvira svojih pravila.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

PAPA FRANJA
Foto: Shutterstock

Papa je, u razgovoru sa novinarima u avionu kojim se vraćao u Rim nakon nedelju dana koje je proveo u Portugaliji, naveo da, iako je crkva otvorena za svakoga, postoje zakoni i pravila koja regulišu život unutar crkve, prenosi Rojters.

Na pitanje da li je nedosledno to što pojedini vernici, poput žena i homoseksualaca, nemaju ista prava i ne mogu da nose određene sakramente, papa je odgovorio da, prema crkvenim pravilima, oni ne mogu da učestvuju u pojedinim sakramentima, ali da to ne znači da je crkva zatvorena.

”Svako se sa Bogom susreće na svoj način unutar crkve. Crkveni službenici moraju brinuti o svakome, čak i o onima koji se ne pridržavaju pravila, sa strpljenjem i ljubavlju poput majčinske”, rekao je papa.

Rojters podseća da je stav crkve da žene ne mogu postati sveštenici pošto je Isus izabrao samo muškarce za svoje apostole, kao i da crkva ne dozvoljava istopolne brakove, ali da papa Franja podržava građansko pravo koje istopolnim parovima omogućava ista prava kao što su penzije, zdravstveno osiguranje i nasledna prava.

Papa je, govoreći o najvećem omladinskom katoličkom festivalu, “Svetski dan mladih”, kojem je prisustvovao u Portugaliji, rekao da ga je ono što je video na festivalu ”podmladilo”.

Tokom jedne od manifestacija u okviru festivala, papa je okupljenim vernicima rekao da u crkvi ima mesta za svakoga, uključujući i one koji, kako je naveo, “prave greške, koji doživljavaju neuspehe i koji se bore”, i predvodio je skandiranje ”Todos, todos, todos!” (”Svi, svi, svi!”).

Papa je rekao da se dobro oseća nakon operacije kuka kojoj je bio podvrgnut u junu i naveo da su mu uklonjeni šavovi, ali da i dalje mora da nosi specifičnu trbušnu traku dok mu mišići ne ojačaju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: