Podeli vest

Užasi Drugog svetskog rata se zaboravljaju, čime se povećava rizik od novog globalnog sukoba, rekao je papa Franja danas povodom 80. godišnjice Dana D, odnosno iskrcavanja saveznika u Normandiju 1944. godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Andrew Medichini (STF)/Tanjug

Saveznička invazija na Francusku koju su okupirali nacisti bila je prekretnica u Drugom svetskom ratu, a papa Franja je napomenuo da su brutalne lekcije iz prošlosti podstakle odlučnost među narednim generacijama da izbegnu bilo kakve nove borbe velikih razmera.

On je rekao da primećuje da to više nije slučaj, ali da se nada da će obeležavanje Dana D pomoći da se oživi želja za mirom, prenosi Rojters.

”Ljudi žele mir. Oni žele uslove stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta u kojima svako može mirno da ispunjava svoju dužnost i sudbinu. Uništiti ovaj plemeniti poredak zbog ideoloških, nacionalističkih ili ekonomskih ambicija je teška greška pred čovečanstvom i istorijom i greh pred Bogom”, ocenio je papa.

Rimokatolički poglavar nije spomenuo ratove u Gazi i Ukrajini, ali je naglasio da je ponekad neophodan kompromis kako bi se okončali konflikti.

”Želeti mir nije kukavičluk. Naprotiv, potrebna je najveća hrabrost, hrabrost odreći se nečega“, rekao je on.

Franja je izazvao gnev u Kijevu u martu kada je rekao da Ukrajina treba da ima, kako je rekao, hrabrost „bele zastave“ i da pregovara o prekidu rata sa Rusijom.

Vatikan je tada saopštio da je papa isključivo želeo da ukaže na potrebu za “primirjem postignutim hrabrošću pregovora”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ