Podeli vest

Republika Srbija je danas na međunarodnom finansijskom tržištu još jednom uspešno realizovala emisiju desetogodišnjih dolarskih “održivih” evroobveznica (Sustainability Linked Bond), odnosno obveznica čija će sredstva biti korišćena za održive projekte u oblasti zelene agende i socijalno odgovornih aktivnosti, saopštila je Narodna banka Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

tabaković
FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ARHIVA

Prodate su hartije u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi dolara, dok je tražnja investitora tokom dana bila višestruko veća – premašila je iznos od 6,5 milijardi dolara.

Obimna tražnja međunarodnih investitora za evroobveznicama Republike Srbije predstavlja jasnu potvrdu njihovog poverenja u dugoročno zdrave i održive ekonomske pokazatelje naše zemlje. Nakon emisije prvih „zelenih“ evroobveznica Srbije na međunarodnom tržištu 2021. godine, ovo je druga hartija sa „ESG“ oznakom (Environmental, Social, and Governance) koju emituje naša zemlja.

S obzirom na prisutnu neizvesnost na međunarodnim tržištima, pre svega uzrokovanu geopolitičkim faktorima, ali i neizvesnošću na polju globalnih inflacionih izgleda (zbog kojih su kamatne stope u međunarodnom okruženju još uvek relativno visoke), današnja emisija evroobveznica Republike Srbije može se okarakterisati kao veoma uspešna, naročito imajući u vidu parametre kao što su izuzetno visoka tražnja investitora, smanjenje troškova finansiranja i spremnost međunarodnih investitora da prihvate i nižu stopu na srpske hartije.

U saopštenju se dodaje da je izuzetno visoka tražnja investitora (premašila 6,5 milijardi dolara) – preko četiri puta veća od nominalne vrednosti prodatih evroobveznica, pri čemu je interesovanje pokazalo nekoliko stotina investitora iz celog sveta (SAD, Velike Britanije, Evrope i Azije), koji su dostavili preko 250 ponuda.

Sledeći parametar je smanjenje troškova finansiranja (zahtevane stope prinosa investitora) tokom aukcije za 40 baznih poena (0,40 procentnih poena), što je značajnije smanjenje u poređenju sa uporedivim evroobveznicama zemalja u razvoju, emitovanih od početka ove godine (32,5 bazna poena).

Takođe, međunarodni investitori su bili spremni da prihvate i nižu stopu na srpske hartije od „fer vrednovane“ (negativan iznos premije za novu emisiju), odnosno da pristanu na nižu stopu od one na koju ukazuju tržišna kretanja, za razliku od zemalja u regionu kod kojih su zahtevali dodatni prinos za novu emisiju.

Dolarskim evroobveznicama koje dospevaju samo jednu godinu (2033. godine) pre danas emitovanih (2034. godine), danas se trgovalo na sekundarnom tržištu uz stopu prinosa do dospeća od oko 6,25 odsto.

“Interesovanje koje su najugledniji investitori danas pokazali za evroobveznicama naše zemlje, uprkos ambijentu visoke neizvesnosti prisutne u svetu već duže vreme, predstavlja najbolju potvrdu poverenja koje međunarodni ulagači imaju prema ekonomiji naše zemlje, ali i kontinuitetu u sprovođenju odgovarajućih ekonomskih politika”, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Snažna tražnja investitora omogućila je da predstavnici delegacije Republike Srbije u razgovoru sa investitorima dodatno smanje troškove finansiranja (snize kamatnu stopu) za 0,4 procentnih poena (tzv. tightening), čime je konačna stopa prinosa bila značajno niža u odnosu na smernice sa početka aukcije.

Čak i nakon najave smanjenja kamatne stope, koje je uobičajeno praćeno primetnijim smanjenjem tražnje investitora, to danas nije bio slučaj. Snažna i održiva tražnja investitora nam je omogućila da smanjenje stope prinosa tokom dana bude značajno obimnije u poređenju sa prosečnim smanjenjem koje su postigle uporedive zemlje iz regiona od početka ove godine, a koje je iznosilo oko 0,32 procentna poena.

“U intenzivnim razgovorima sa investitorima u prethodnim danima, u više navrata smo isticali odlične ekonomske pokazatelje naše zemlje, rekordno visoke devizne rezerve, rezerve fiskalne i monetarne likvidnosti, kao i našu posvećenost očuvanju kontinuiteta u sprovođenju odgovarajućih ekonomskih politika, a u cilju očuvanja makroekonomske stabilnosti, koja je bila osnovni razlog visoke otpornosti naše ekonomije na šokove iz međunarodnog okruženja. Međunarodni investitori su nas upoznali sa vrlo pozitivnim stavovima kada je naša ekonomija u pitanju, neretko konstatujući da, prema njihovom mišljenju, pokazatelji Srbije ukazuju da naša zemlja već sada zaslužuje da bude deo zemalja investicionog ranga. Takve stavove su ’potvrdili’ i danas, svojom snažnom tražnjom”, navela je Tabaković.

Kao i u slučaju prethodnih emisija dolarskih evroobveznica, a sa ciljem smanjenja i deviznog i kamatnog rizika javnog duga, pokazujući odgovornost za njegovu održivost, Republika Srbija je zaključila i hedžing transakcije.

Ovakvim transakcijama je obaveze po osnovu emisije dolarskih evroobveznica odmah konvertovala u obaveze u evrima. Time je pored smanjenja izloženosti deviznom riziku kretanja dolara prema evru, smanjen i faktički trošak zaduživanja Republike Srbije, tako da on nakon hedžinga za evroobveznicu iznosi 4,75 odsto.

Ovo je izuzetan rezultat, imajući u vidu stope koje su uporedive zemlje sa rejtingom investicionog ranga, poput Rumunije, nedavno ostvarile prilikom svojih emisija evroobveznica (za 8G obveznice kuponska stopa – 5,25% i za 13G – 5,625%).

Delegacije Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija obavile su u prethodnim danima niz uspešnih razgovora s međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, zahvaljujući čemu je na današnjoj aukciji interesovanje za srpskim evroobveznicama pokazalo na stotine eminentnih investitora iz celog sveta, čime je postignuta značajna diversifikacija investitorske baze.

“Posebno raduje činjenica da je emisija još jednog ’održivog’ instrumenta naše zemlje na međunarodnom tržištu realizovana uz snažnu tražnju međunarodnih investitora. Pored poverenja u dobre ekonomske performanse, time pokazuju da veruju i u uspešnu realizaciju održivih ciljeva, projekata i planova koje na ovom polju ima država Srbija“, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: