Podeli vest

Istraživanja pokazuju da se skoro svaki treći odnos na jednu noć pretvori u dugu vezu, a psiholozi otkrivaju razloge

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

FLERT PAR
Foto: Shutterstock

Sam izraz, „veza za jednu noć“, ukazuje na to da je to kratko, površno i beznačajno iskustvo, koje se dešava samo jednom, sa specifičnom svrhom seksualnog zadovoljstva, istraživanja ipak pokazuju da ne mora baš biti tako.

Helen Fišer je otkrila da je oko 27% onih koji su imali veze za jednu noć svedočilo da su se njihova iskustva pretvorila u dugoročne veze, piše Psychology Today. Ono što dodtno iznenađuje je saznanje do koga je istraživačica Fišer došla, a to je da je tri puta veća verovatnoća da muškarci žele da vezu za jednu noć pretvore u vezu.

Štaviše, studija The Knot 2021 o aplikacijama za sastanke pokazuje da, iako Tinder ima reputaciju da stvara uglavnom neobavezne seksualne odnose, a posebno veze za jednu noć, Tinder je bio odgovoran za spajanje oko četvrtine mladenaca.

Drugi iznenađujući nalazi dolaze iz istraživanja Pitera Džonasona i njegovih kolega (2011) koji su otkrili vrlo sličnu stvar. Iako su parovi kretali na sastanak koji bi trebalo da bude veza na jednu noć veliki broj njih, pokazalo se, su u ovaj odnos zapravo uključili emocije.

Postoje različiti mogući razlozi koji objašnjavaju naizgled paradoksalnu prirodu veza za jednu noć. Glavni razlog je neodređena priroda takvih odnosa.

Za početak, kod drugih veza u kojima se poznaju granice, poput onih koje se nazivaju “prijatelji sa benificijama”, granice su unapred uspostavljene. Kod veza za jednu noć ne postoji plan, ali on može da se iznenadno dogodi. Psiholozi kažu da je budući razvoj odnosa određen kvalitetom noćnog iskustva. Ovo daje učesnicima podsticaj da imaju emotivne, romantične interakcije tokom cele noći — pre, tokom i posle seksa.

Štaviše, dodaju, pošto namera da odnos traje jednu noć, učesnici često osećaju veću slobodu da budu svoji i ponašaju se na autentičan način bez brige o reakcijama svog ljubavnika. Visokokvalitetan seks, bez prethodnih očekivanja, može biti prijatno iznenađenje. Bliskost stvorena tokom seksualnog susreta može učiniti ljude otvorenijima da otkriju svoja iskrena osećanja i da uklone barijere.

Čini se, dakle, da kada veza za jednu noć ipak može trajati duže od jedne noći.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: