Podeli vest

Postoji nekoliko načina da lako prepoznate falsifikovanu novčanicu, evo na koje detalje da obratite pažnju

Autor : Bilten.rs , Izvor : bilten.rs

plata-dinari
Foto: Shutterstock

Više od 80 odsto novčanica za koje je u prvoj polovini ove godine utvrđeno da su falsifikat, bilo je u apoenima od 2.000 dinara, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije. Otkrivamo vam kako da prepoznate falsifikat.

Falsifikovane novčanice građani najčešće mogu prepoznati na osnovu sledećih karakteristika: vizuelno opšti izgled falsifikovane novčanice – deluje delimično zamućeno, štampani detalji nemaju jasan izgled, što se najlakše može uočiti na glavnom motivu, na licu novčanice (portretu), a zatim i na drugim detaljima.

JASANI DETALJI I RELJEFNA POVRŠINA

Kod originala svi detalji imaju izraženu oštrinu, zbog čega cela slika štampanog dela daje izuzetno jasan izgled. Falsifikovana novčanica je u najvećem broju slučajeva glatka na dodir, bez imitacije duboke (reljefne) štampe, koja se kod originala može jasno osetiti blagim prelaskom jagodicama prstiju preko glavnog motiva (portreta), teksta NARODNA BANKA SRBIJE u ćiriličnoj i latiničnoj verziji (uz levu i desnu ivicu na licu novčanice) i dr., koji su reljefni na dodir, pojašnjavaju iz NBS.


Usmeravanjem falsifikovane novčanice u pravcu izvora svetlosti vodeni žig (koji se kod originala nalazi u belom pravougaoniku) često nije imitiran, a u slučajevima njegove imitacije ne prikazuje povoljan izgled portreta u štampanom delu (bez jasnih i preciznih kontura, zamućeni detalji, deformacije pojedinih karakteristika), što se može jasno uočiti u poređenju s tim detaljem na originalnoj novčanici.

ZAŠTITNA NIT NE SME BITI ISPREKIDANA

Zaštitna nit kod falsifikata, je često imitirana isprekidano lepljenom svetlosivom folijom ili sivom bojom, čiji se prekidi i imitacija jasno uočavaju usmeravanjem novčanice u pravcu izvora svetlosti. Kod originala zaštitna nit se takvom proverom uočava celom dužinom u kontinuitetu s mikrotekstom dinar, ćirilicom i latinicom naizmenično celom dužinom niti.

HOLOGRAM PROMENOM POLOŽAJA DAJE DUGINE BOJE

Kinegram (hologram) kod falsifikata je najčešće imitiran termičkim lepljenjem sive folije na kojem je utisnuta nominalna oznaka, koja se u velikom broju slučajeva može uočiti pri prvom kontaktu s takvom novčanicom. Kod originala na ovom elementu zaštite, pored diskretnog izgleda nominalne oznake i još jednog detalja koji se razlikuje kod apoena, promenom položaja novčanice uočava se efekat duginih boja, visoka preciznost mikroteksta nominalne oznake, kao i veoma precizne konture ovog detalja.

ISPITAJTE VIŠE ELEMENATA PRE ZAKLJUČKA

Proveru novčanice nikada ne treba vršiti ispitivanjem samo jednog njenog dela, jer se u praksi pojavljuju i falsifikati koji se sastoje iz dva dela – jedan deo novčanice je originalan, a drugi falsifikovan. Ako bi se u tom slučaju vršila provera samo jednog dela novčanice, moglo bi se doći do pogrešnog zaključka da je novčanica originalna. U stvari, ona to i jeste u tom delu, ali istovremeno postoji drugi deo koji je falsifikovan i pripojen (zalepljen) originalnom delu novčanice, tako da je u celini gledano reč o falsifikatu, poručuju iz NBS.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: