Podeli vest

Hrvatska, kažu, već decenijama ima problem “viška” birača na biračkim spiskovima koji ne uspeva da reši, a nakon Popisa stanovništva 2021. anomalija je dostigla vrhunac

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zagreb
Foto: Pixabay

Prošlogodišnji popipis stanovništva u Hrvatskoj pokazao je neke anomalije, pa se tako, na primer, na biračkim spiskovima našao višak od gotovo pola miliona ljudi. Zagrebački Jutarnji list piše da se pokazalo da neke županije i gradovi bukvalno imaju više birača, nego stanovnika.

Hrvatska, kažu, već decenijama ima problem “viška” birača na biračkim spiskovima koji ne uspeva da reši, a nakon Popisa stanovništva 2021. anomalija je dostigla vrhunac pa, recimo Obrovac, ima 3500 stanovnika i 5500 birača. Uz to, dodaju, što je sve veći uticaj glasova fiktivnih birača na konačni izbor političkih predstavnika u telima vlasti, on stvara još jedan veliki problem o kojem se do sada nije previše raspravljalo.

Ozbiljno utiče na formulu prema kojoj se izračunava vrednost glasa svakog pojedinog birača i doprinosi nejednakosti koja ostaje prikrivena. U Hrvatskoj se još 2007. godine pokazalo da postoje ozbiljna odstupanja u broju birača između pojedinih izbornih jedinica, a Ustavni sud je 2010. godine usvojio izveštaj u kojem je upozorio parlament na to i potrebu da se uredi Zakon o izbornim jedinicama.

Na poslednjim izborima za parlament HDZ je, zahvaljujući nejednakosti u vrednosti glasa birača, dobio tri zastupnika više, piše list i ukazuje da, kada se tome doda podatak da na 3,8 miliona stanovnika ima pola miliona fiktivnih birača, dileme nema da Hrvatska već dugo bira parlament i vladu po nepoštenom i nepravednom izbornom modelu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: