Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas na otvaranju Sabora SPC, u Hramu Svetog Save na Vračaru, da prištinske vlasti nisu dozvolile njemu i arhijerejijma da se okupe u Pećkoj patrijaršiji i poručio da će pre ili kasnije vrata tog manastira biti otvorena za sve ljude dobre volje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

“Braćo arhijereji, braćo i sestre, kao što smo čuli u divnoj besedi vladike Ignjatija da sve ima svoje izvorište i svoj početak i da se sve vraća svetoj liturgiji, da je ona početak i cilj našeg života, tako i mi arhijereji sabrani sa svih strana sveta ovde, u zavetnom hramu Svetog Save, svetom liturgijom smo započeli Sveti Arhijerejski Sabor”, rekao je patrijarh Porfirije.

Podsetio je da je liturgiju trebalo danas da služe u Pećkoj patrijaršiji.

“Ali aktuelne vlasti u Prištini nisu dozvolile da uđemo u Pećku patrijaršiju. Zatvorili su administrativnu liniju i vrata Pećke patrijaršije za nas. Međutim, mi znamo da kao što sve biva po promislu Božjem, po volji Božjoj, i to nije bez nekog smisla. Isto tako znamo, naročito u ove dane, da u Hristu nema poraza, da je on svojim Vaskrsenjem pokazujući ljubav prema nama ljudima, prema Crkvi svojoj, potvrdio i pokazao da je u njemu svaka pobeda i zato smo sigurni da će se vrata Pećke patrijaršije pre ili kasnije po promislu Božjem otvoriti ne samo za nas nego za svakog čoveka, za sve ljude dobre volje”, naglasio je Porfirije.

On je naglasio da sve što radi jedan tiče se i drugoga i da su se arhijereji SPC sabrali danas u ljubavi, jedinstvu i međusobnom razumevanju, kako bi činili ono što je najbolje za narod.

Zato su vaše molitve dobrodošle i neophodne i da se molite da i ovaj Sabor prođe u miru i ljubavi, poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Prisustvuje oko 50 episkopa, a na Saboru je i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Na kraju liturgije arhijereji su, kao i uvek na početku Sabora, prizvali Sveti duh i održali svečanu sednicu u kripti Hrama Svetog Save.

Liturgijom i svečanim zasedanjem vladika danas je u Pećkoj patrijaršiji trebalo da počne Sabor, ali su u ponedeljak kosovske vlasti na prelazu Merdare zabranile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na teritoriju KiM, kako bi prisustvovali svečanom početku rada Sabora u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja.

SPC je povodom početka Sabora saopštila da je na osnovu člana 59 Ustava SPC, Sinod sazvao Sveti Arhijerejski Sabor u njegovo redovno zasedanje koje je trebalo da svečano počne danas sabornom svetom liturgijom sa Prizivom Duha svetog u hramu Svetih Apostola u stavropigijalnoj lavri Pećkoj patrijaršiji.

“Međutim, usled skandalozne odluke prištinskih vlasti da zabrane ulazak patrijarhu srpskom i otačastvenim arhijerejima na Kosovo u Metohiju sveta liturgija i čin Priziva Duha svetog služeni su jutros u hramu Svetog Save na Vračaru”, navedeno je u saopštenju.

Vladike će se, kako se očekuje, baviti stanjem u eparhijama, crkveno-prosvetnom delatnošću i stanjem u bogoslovijama, situacijom na KiM i drugim aktuelnim pitanjima u Crkvi. Sve eparhijski arhijereji će podneti svoj izveštaj o radu.

Radni deo najvišeg jerarhijskog, crkveno-zakonodavnog i crkveno-sudskog tela SPC, pod predsedništvom patrijarha srpskog Porfirija i uz učešće eparhijskih arhijereja, započeće danas u kripti Spomen hrama Svetog Save na Vračaru.

Po proceduri određenoj Poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od Sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda.

Na kraju zasedanja Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost.

Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje narednih nedelju dana.

Takođe, u Hramu Svetog Save na Vračaru tokom Sabora biće služena i arhijerejska liturgija uz učešće svih arhijereja srpske crkve povodom obeležavanja trostrukog jubileja posvećenog prepodobnom ocu Justinu Ćelijskom, a to su 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od kanonizacije odnosno upisa u diptihe svetih Pravoslavne crkve.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: