U Evropskom parlamentu danas je zvanično osnovana politička grupacija Patriote za Evropu, koja je sa 84 poslanika iz 12 zemalja postala treća najveća politička grupacija u ovoj instituciji EU.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

AP FOTO/Louise Delmotte (STF)/Tanjug

Kako je saopšteno iz te grupacije, za predsednika Patriota za Evropu izabran je lider francuskog Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela, dok je za prvog potpredsednika izabrana Kinga Gal iz stranke Fides mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Sa 84 poslanika iz 12 zemalja, Patriote za Evropu su treća najveća grupacija i najveća patriotska grupacija koja je ikada postojala u Evropskom parlamentu”, navodi se u saopštenju.

Bardela, čija je stranka Nacionalno okupljanje nakon pridruživanja Patriotama postala najveća nacionalna delegacija sa 30 poslanika, rekao je da Patriote za Evropu “predstavljaju nadu za desetine miliona građana u evropskim nacijama, koji cene svoj identitet, svoj suverenitet i svoju slobodu”.

“Kao patriotske snage, mi ćemo raditi zajedno kako bismo ponovo preuzeli naše institucije i preorijentisali politike da služe našim nacijama i narodima”, poručio je Bardela.

Gal je dodala da su izbori za Evropski parlament, koji su održani od 6. do 9. juna ove godine, jasno pokazali da veliki broj glasača želi da se evropske granice ponovo zaštite.

“Oni neguju slobodu i mir. Oni se zalažu za evropsku saradnju, ali ne za EU ​​koja deluje mimo svojih nadležnosti i kažnjava države članice zbog vođenja sopstvene politike. Bićemo njihov glas u narednih pet godina”, poručila je Gal.

Najveća stranka u okviru Patriota Evrope biće Nacionalno okupljanje Marin Le Pen sa 30 poslanika, a na drugom mestu su Orbanov Fides i njegov koalicioni partner Demohrišćanska narodna stranka sa 11 poslanika.

U okviru nove grupacije delovaće i italijanska Liga Matea Salvinija sa osam poslanika, češka Akcija nezadovoljnih građana (ANO) bivšeg premijera te zemlje Andreja Babiša sa sedam poslanika, a po šest poslanika imaju Slobodarska partija Austrije (FPO), španski Voks i holandska Partija za slobodu Gerta Vildersa.

Tri poslanika dolaze iz belgijske ultradesničarske stranke Flamanski interes, a po dva iz portugalske krajnje desničarske partija Šega i češke Zakletva i motoristi, dok će grčki Glas razuma, kao i Letonija na prvom mestu i Danska narodna partija imati po jednog poslanika.

Orbanova stranka Fides, austrijska krajnje desničarska Slobodarska partija (FPO) i češka Akcija nezadovoljnih građana (ANO) objavili su 30. juna da će formirati novi savez u Evropskom parlamentu, čiji je cilj, kako su naveli, borba protiv ilegalne imigracije, kao i prenošenje više ovlašćenja sa Brisela na države članice EU.

Kako je prošle nedelje više stranaka iz političke grupacije krajnje desnice Identitet i demokratija u Evropskom parlamentu najavilo da namerava da se pridruži Patriotama za Evropu, Identitet i demokratija, kako su preneli mediji, verovatno neće imati dovoljno nacionalnih delegacija da nastavi da deluje kao politička grupacija u EP.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ