Akumulativni efekti izraelskog rata u Pojasu Gaze potencijalno su rezultirali smrću preko 186.000 Palestinaca, pokazalo je novo istraživanje medicinskog magazina Lanset.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

AP FOTO/Adel Hana (STF)/Tanjug

Podaci Ministarstva zdravlja u Gazi ukazuju da broj ubijenih 38.000, ali u studiji je istaknuto da je taj broj veći, budući da zvanična cifra ne uzima u obzir hiljade mrtvih zatrpanih pod ruševinama i indirektne smrti usled uništenja zdravstvenih ustanova, sistema za distribuciju hrane i druge javne infrastrukture.

Konflikt ima indirektne zdravstvene implikacije, a čak i da se rat u Gazi odmah završi, nastaviće da uzrokuje mnoge indirektne smrti u narednim mesecima i godinama, najviše zbog bolesti, navodi se u studiji. Naučnici očekuju da će broj ubijenih na kraju rata biti daleko veći usled uništene infrastrukture, nestašice hrane, vode i skloništa, kao i manjka finansija Agencije UN za pomoć Palestincima (UNRWA).

”U nedavnim sukobima, takve indirektne smrti kreću se od tri do 15 puta više od broja direktnih smrti“, navodi se u studiji. Nakon primene ”konzervativne procene“ od četiri indirektne smrti po jednoj direktnoj smrti, ”186.000 ili čak više smrtnih slučajeva moglo pripisati“ ratu u Gazi, pokazalo je istraživanje.

Taj broj bi predstavljao skoro 8 odsto predratnog stanovništva Gaze od 2,3 miliona. Istraživanje Lanseta navodi da se izraelska obaveštajne služba, UN i Svetska zdravstvena organizacija slažu da tvrdnje o izmišljanju podataka iznesene protiv palestinskih vlasti u Gazi o broju poginulih nisu verovatne.

”Dokumentovanje prave razmere je ključno za obezbeđivanje istorijske odgovornosti i priznavanje pune cene rata. To je takođe zakonska obaveza“, navodi se.

Studija je istakla da je Međunarodni sud pravde u privremenim presudama u januaru u predmetu genocida pokrenutom protiv Izraela naložio ”preduzimanje efikasnih mera kako bi se sprečilo uništenje i obezbedilo očuvanje dokaza u vezi sa navodima o delima“ u okviru konvencije o genocidu. Ovo istraživanje je objavljeno u dopisnom delu časopisa, što znači da nije recenzirano.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: