Sarajevski Dnevni avaz otvoreno je danas optužio domaće političare da su o ulasku kadeta Vojske Srbije znali još u petak, kada ih je Ambasada Srbije u Sarajevu izvestila o njihovom dolasku, što je potvrdio i ministar spoljnih poslova Elmedin Konaković u izjavi da je sve bilo u skladu sa procedurom i nadležnostima.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto:Pixabay

U tekstu objavljenom na naslovnici lista, Avaz pita “Ko je otvorio vrata Vojsci Srbije?”, uz kritiku upućenu političarima da se, kako navodi, naknadno čude zbog toga.

U informaciji Ambasade upućenoj na adresu Ministarstva spoljnih poslova BiH pisalo je da oni dolaze u okviru delegacije Ministarstva za rad i boračka pitanja u Vladi Srbije, kao predstavnici ministarstva obrane i Vojske Srbije i da će stoga biti u vojnim uniformama, ali bez oružja.

Ministar Elmedin Konaković kaže da je Ministarstvo spoljnih poslova BiH samo prosledilo depešu Graničnoj policiji, što je bila njihova obaveza. Konaković kaže i da je sve urađeno u skladu s procedurama i nadležnostima. U izjavi za Avaz iz Vašingtona, Konaković je rekao da on nema nadležnost niti Ministarstvo da vrši provere.

“Granična policija zatim postupa dalje ako misle da su potrebne dodatne provere, to mogu onda tražiti od OSA-e ako imaju neku sumnju”, naveo je Konaković.

Smatra da nije bilo potrebe da se o tome obaveštava Predsedništvo BiH, što mu se spočitava.

” Znam da sam ovima u SDA kriv za sve i to je taj nastavak njihove prljave kampanje. Kada ne znaju šta će, Konaković je kriv za sve. Međutim, Komšić bi trebao znati, nakon toliko godina parazitiranja u Predsedništvu, barem zakone ove zemlje. To me čudi. Nisam bio, naravno, dužan da obavestim Predsedništvo. Najavljeni su studenti, kadeti i vojni predstavnici, bez naoružanja, kako je i navedeno u depeši. Ostale provere i procedure dalje su na Graničnoj policiji BiH. Zašto oni nisu obavestili o svemu Ministarstvo bezbednosti BiH ako je nešto sumnjivo”, upitao je Konaković.

Kao drugi problem naveo je da je Granična policija, koja je, prema njegovim rečima, jedna od najdevastiranijih policijskih agencija, za šta je “kriva prethodna vlast”.

“Njima nedostaje čak 800 policajaca. Ranije sam govorio o tome. Govorio sam i o tome da im zbog nedostatka kadra MUP RS pomaže u održavanju granice. I mi radimo da te stvari sada popravimo i ojačamo. I ponavljam, mi smo uradili sve prema proceduri”, istakao je Konaković za Avaz.

Vučić:Sve procedure poštovane u vezi sa našim kadetima u BiH, besmislena kampanja

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su sve procedure i nadležnosti poštovane u vezi sa defileom srpskih kadeta u BiH i naglasio da oni nikoga nisu mogli da ugroze.

Dodao je da se svaki dan protiv njega u regionu vodi besmislena kampanja.

“To je zbog Bećirovića i zbog Željka Komšića i svih njihovih medija koji su rekli da je Srbija krenula u agresiju posle srpskog sabora zbog učešća kadeta Vojne akademije na memorijalnim skupovima obeležavanja tragedije srpskog naroda na Kozari”, rekao je Vučić za Pink.

Istakao je da nažalost mediji nisu preneli kao vest to što je i ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio da je sve bilo u skladu sa procedurom i nadležnostima.

“Pa zato što su dva dana lagali, dva dana obmanjuju javnost, dva dana vode hajku, kako će sada da kažu, izvinite, mi smo najgori lažovi. Svi njihovi političari, svi njihovi mediji. Znate li da smo isto tako imali te kadete i 2017. godine? Na istim tim mestima. Imamo slike u Češkoj i Austriji. U Češkoj, Austriji, Severnoj Makedoniji, Grčkoj. To je najobičnija stvar i sitnica. Nikom to ništa ne znači, sve procedure smo poštovali i Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine uputili notu”, rekao je Vučić.

Istakao je da naši kadeti nisu imali ni vojne čizme ni vojne uprtače i da nisu mogli nikoga da ugroze.

“Nego je samo važno voditi kampanju protiv Srba. Ja ih pitam zašto to radite Bošnjacima? Nama ne radite ništa. Ništa možete, ni ćete ništa da nam uradite. Što to radite Bošnjacima? Što to radite svom narodu kojeg terate da mrzi nekoga bez ikakvog razloga”, naglasio je Vučić. Podsetio je da su tako i u Crnoj Gori rekli kako on, Vučić, ne da izvoz ulja u CG, iako su u toj zemlji kupili 2,2 miliona litara ulja više za šest meseci nego prošle godine.

“A imate samo manje a ne više stanovnika. I to je ok. Dobićete sve normalno i kažemo nema nikakvih problema. A ne, kreće onda: Vučić-Uljanov, veliko srpska ideologija koja se širi preko ulja i preko svega drugog. Onda tekst Vučić dolazi na Petrovdan – to su zaključci srpskog sabora, Bog zna šta će da radi u Berane. U Berane hoću da obiđem crkvu koju sam obnavljao. Ne smem da odem ni crkvu da obiđem, kao što ne smem da odem u Jasenovac. Zašto je to sve tako? I sve koordinisano, naravno, i sve iz Zagreba, pogledajte, 500 tekstova ima tu poslednjih 10 dana”, rekao je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: