Podeli vest

Kina je “duboko zabrinuta” da bi sukob u Ukrajini mogao da se otme kontroli, izjavio je danas šef kineske diplomatije Ćin Gang.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Andy Wong

On je pozvao pojedine zemlje da odmah prestanu da “potpiruju vatru”, aludirajući pri tom na Sjedinjene Američke Države, prenosi Rojters.

Ćin je u govoru na forumu u kineskom ministarstvu spoljnih poslova rekao i da te zemlje treba da prestanu da govore “danas Ukrajina, sutra Tajvan”. “Snažno se protivimo bilo kom obliku hegemonije, stranog mešanja u pitanja Kine”, rekao je kineski ministar spoljnih poslova.

Ćinovi komentari dolaze posle vesti ruskih agencija da će vodeći kineski diplomata Vang Ji danas posetiti Moskvu, a pred “mirovni govor” predsednika Kine Si Đinpinga koji se očekuje u petak, na godišnjicu početka rata u Ukrajini. U medjuvremenu je Kina objavila dokument Globalne bezbednosne inicijative (GSI), koji se oslanja na koncept “nedeljive bezbednosti”.

U dokumentu koju objavljuje agencija Sinhua ističe se da širenje mira i bezbednosti u svetu mora da bude težnja svih zemalja, prenosi TASS. “Kina je duboko zabrinuta zbog stalne eskalacije konflikta u Ukrajini, kao i da je u opasnosti da čak otrgne kontroli”, rekao je Ćin. “Zahtevamo od pojedinih zemalja da odmah prestanu da potpiruju vatru”.

Šef kineske diplomatije dodao je da će Kina nastaviti da pomaže u održavanju mirovnih razgovora o Ukrajini, preneo je TAS S. “Nastavićemo da radimo s međunarodnom zajednicom kako bismo promovisali dijalog i konsultacije, uklanjanje zabrinutosti svih strana i postizanje univerzalne bezbednosti”, zaključio je Ćin.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: