Podeli vest

Na današnjem sastanku predstavnika penzionerskih udruženja i premijerke Srbije Ane Brnabić nije postugnut dogovor o zahtevima penzionera

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brnabić
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 Na današnjem sastanku predstavnika tri najveće penzionerske organizacije sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima finansija i rada, Sinišom Malim i Darijom Kisić, nije postignut konkretan dogovor, ali predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić kaže da je za penzionere najvažnije da je od strane predstavnika vlade pokazana dobra volja da se standard penzionera popravi.

“Nama je važno da su predstavnici države razumeli da je neophodno da zbog poskupljenja koja smo imali poslednjih meseci, i penzije budu povećane. Saglasni smo oko toga da penzije moraju da se povećaju, razlika je samo u visini i dinamici povećanja”, rekao je Grujić za Tanjug.

Objašnjavajući razliku u stavovima, naveo je da su iz penzionerskih organizacija predlagali da se penzije u novembru i decembru povećaju za 24 odsto, a od januara za 19,3 odsto, dok su predstavnici Vlade na stanovištu da povećanje u novembru i decembru bude devet procenata, a od januara 16.

Prema Grujićevim rečima, razgovaralo se i o korigovanju švajcarske formule za usklađivanje penzija.

“Rečeno nam je da tu postoje dva načina. Jedan je da se poveća udeo zarada u švajcarskoj formuli, a drugi da se nađu dopunski modeli povećanja penzija koji bi pratili rast troškova života, kako penzije ne bi pale ispod nivoa od 45 odsto zarada i da bi za dve-tri godine dostigle 50 odsto tog nivoa”, kazao je Grujić.

Naveo je da je i pored toga što nije postignut dogovor, danas urađeno dosta, jer je dogovorena redovna komunikacija za ubuduće i što nisu osporavani argumenti penzionera oko neminovnosti povećanja njihovih primanja.

Penzioneri sledeći sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije, kako su rekli, očekuju za 20 dana do mesec dana.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: